Reprezentacija BiH večeras će od 20,45 sati u Wroclawu protiv Poljske odigrati utakmicu četvrtog kola UEFA A Lige Nacija.

Tri kola do kraja situacija u našoj grupi je izjednačena s obzirom da Italija ima pet bodova, Nizozemska i Poljska po četiri, a BiH dva boda.

Nakon mečeva u novembru tri najbolje ekipe ostaće u A Ligi Nacija, dok će posljednja u grupi ispasti u B Ligu Nacija. Motiva za ostanak u najjačoj Ligi Nacija je puno, a onaj najvažniji je često povlašteni položaj u kasnijim kvalifikacijama.

Bod(ovi) protiv Poljske koja je 19. na FIFA listi donijeće nam i važan porast koeficijenta potrebnog da ostanemo u trećem jakosnom šeširu za naredne kvalifiakcije.

Nije zanemarivo ni da će reprezentacije koje se naredne godine budu takmičile u najjačoj Ligi Nacija inkasirati 4.5 miliona KM, ali i također vrlo važno imati garantovanih šest utakmica protiv najjačih europskih reprezentacija. A ne treba ni govoriti koliko igrači i cijela ekipa narastu poslije svake takve utakmice.

BiH će protiv Poljske biti bez Begovića, Zukanovića, Kadušića i Hodžića, ne račaunajući niz igrača koji su se povrijedili prije priprema. U ekipu se vratio trener Rusmir Cviko koji je bio pozitivan na COVID-19.

Bajević na raspolaganju ima golmane: Ibrahim Šehić, Kenan Pirić, odbranu: Siniša Saničanin, Sead Kolašinac, Bojan Nastić, Anel Ahmedhodžić, Dennis Hadžikadunić, Branimir Cipetić, Darko Todorović, vezni red: Rade Krunić, Stjepan Lončar, Miralem Pjanić, Gojko Cimirot, Amir Hadžiahmetović, Amer Gojak, Haris Hajradinović, Dino Hotić, Deni Milošević, Benjamin Tatar, Edin Višća, napad: Edin Džeko, Smail Prevljak i Milan Đurić.

Protiv Sjeverne Irske i Nizozemske jedino nisu nastupili Nastić, Milošević, Prevljak i Pirić.

Za Poljake neće igrati prva zvijezda Robert Lewandowski, a navodno će izaći u sastavu sa dva napadača: Szczesny, Kedziora, Glik, Bednarek, Karbownik, Goralski, Krychowiak, Kadzior, Jozwiak, Milik i Piatek.

I kladionice daju prednost Poljskoj. Kladionica Mozzart na pobjedu Poljske nudi kvotu 1.87, a na pobjedu BiH kvotu od 4.40. Najviše šanse daju scenariju da ćemo vidjeti dva ili više golova, pa je kvota na tu mogućnost 1.35.

U prvom susretu u septembru Poljska je u Zenici slavila sa 1:2, no BiH je igrala u potpuno kombinovanom sastavu. Danas u ekipi u odnosu na sastav iz septembra Bajević ne računa na Begovića, Kvržića, Bičakčića, Ćivića, Bešića, Hodžića i Koljića.

Utakmice u Ligi Nacija do kraja 2020. godine:

14. oktobar 2020. godine (četvrto kolo UEFA A Lige nacija): Poljska – Bosna i Hercegovina, 20,45 sati

15. novembar 2020. godine (peto kolo UEFA A Lige nacija): Nizozemska – Bosna i Hercegovina

18. novembar 2020. godine (šesto kolo UEFA A Lige nacija): Bosna i Hercegovina – Italija

(Reprezentacija.ba)