Košarkaš njemačkog Bayern Minhena Nihad Đedović (30) govorio je u intervjuu sa novinarom Sabahudinom Topalbečirevićem, a glavna tema bila je odluka Đedovića da prestane igrati za reprezentaciju BiH.

“Pričalo se kako sam uzeo njemački pasoš zbog ugovora sa Bayernom, ali to nije istina jer sam već imao potpisan ugovor. Ja sam rođen u Višegradu, ali sam već kao beba došao u Njemačku gdje sam proveo prvo djetinjstvo. Nakon što sam se opet vratio igrati i živjeti u Njemačku stekao sam pravo na pasoš. Imao sam samo jedan uslov da uzmem njemački pasoš, a to je da idalje mogu igrati za reprezentaciju BiH. Moji agenti i svi sa kojima sam razgovarao su me uvjeravali i pokazivali mi druge primjere igrača da ću moći igrati za BiH i kada se odreknem pasoša i tek kasnije kada je sve bilo gotovo su mi iz saveza rekli da to neće biti moguće. Tu nastaje emocionalni krah u mom životu jer sam se našao u svršenom činu. Moja krivica i nedostatak informacija su doveli do toga. Ja nikada nisam želio da se odreknem državnog dresa.” poručio je Đedović.

“Pet puta sam imao ponudu da igram za Njemačku, ali ako ikada mognem opet zaigrati za reprezentaciju to može ponovo biti samo Bosna i Hercegovina. Sada kada gledam to je bila utakmica u kojoj sam ja morao izgubiti. Bio sam u Savezu i rekao da sam pogriješio, bio sam spreman govoriti pred medijima, ali moja najveća greška je što sam bio naivan i zelen u komunikaciji sa ljudima iz Saveza. Ispao sam glup i to me boli svaki dan.” rekao je Nihad Đedović.

Prisjetio se svojih dana u Bosni, transfera i života u Barceloni, pripadanja porodici Bayern Minhena, dešavanja u reprezentaciji BiH kada je sam platio dnevnice saigračima, legendarnog selektora Sabita Hadžića.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=557&v=_mFCkk3lKSs&feature=emb_title

(Reprezentacija.ba)