KoÅ¡arkaÅ¡ njemaÄkog Bayern Minhena Nihad Äedović (30) govorio je u intervjuu sa novinarom Sabahudinom TopalbeÄirevićem, a glavna tema bila je odluka Äedovića da prestane igrati za reprezentaciju BiH.

“PriÄalo se kako sam uzeo njemaÄki pasoÅ¡ zbog ugovora sa Bayernom, ali to nije istina jer sam već imao potpisan ugovor. Ja sam roÄ‘en u ViÅ¡egradu, ali sam već kao beba doÅ¡ao u NjemaÄku gdje sam proveo prvo djetinjstvo. Nakon Å¡to sam se opet vratio igrati i živjeti u NjemaÄku stekao sam pravo na pasoÅ¡. Imao sam samo jedan uslov da uzmem njemaÄki pasoÅ¡, a to je da idalje mogu igrati za reprezentaciju BiH. Moji agenti i svi sa kojima sam razgovarao su me uvjeravali i pokazivali mi druge primjere igraÄa da ću moći igrati za BiH i kada se odreknem pasoÅ¡a i tek kasnije kada je sve bilo gotovo su mi iz saveza rekli da to neće biti moguće. Tu nastaje emocionalni krah u mom životu jer sam se naÅ¡ao u svrÅ¡enom Äinu. Moja krivica i nedostatak informacija su doveli do toga. Ja nikada nisam želio da se odreknem državnog dresa.” poruÄio je Äedović.

“Pet puta sam imao ponudu da igram za NjemaÄku, ali ako ikada mognem opet zaigrati za reprezentaciju to može ponovo biti samo Bosna i Hercegovina. Sada kada gledam to je bila utakmica u kojoj sam ja morao izgubiti. Bio sam u Savezu i rekao da sam pogrijeÅ¡io, bio sam spreman govoriti pred medijima, ali moja najveća greÅ¡ka je Å¡to sam bio naivan i zelen u komunikaciji sa ljudima iz Saveza. Ispao sam glup i to me boli svaki dan.” rekao je Nihad Äedović.

Prisjetio se svojih dana u Bosni, transfera i života u Barceloni, pripadanja porodici Bayern Minhena, deÅ¡avanja u reprezentaciji BiH kada je sam platio dnevnice saigraÄima, legendarnog selektora Sabita Hadžića.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=557&v=_mFCkk3lKSs&feature=emb_title

(Reprezentacija.ba)