Vinko Marinović danas je zvanično predstavljen kao novi šef stručnog štaba FK Sarajevo.

Medijima se prvo obratio koordinator sportskog segmenta Emir Hadžić.

“Kao što vidite, dobili smo novog šefa stručnog štaba. Izbor nije bio nimalo lagan. Bilo je tu dosta kvalitetnih kandidata, što iz naše zemlje, što iz inostranstva. Odluka je pala na gospodina Vinka Marinovića. Zaista smo sretni, pogotovo kada vidimo njegov rad sa mladim igračima, što se uklapa u viziju i strategiju našeg kluba i želimo mu puno sreće. Sa šefom smo već obavili razgovor što se tiče igrača kojima ističe ugovor. Adukor je prošle godine bio na tribini iz razloga što niko nije veći od kluba. Sa većinom igrača smo obavili razgovor i sigurno da će biti produženja ugovora sa onima na koje računamo”, riječi su Hadžića.

Bivši selektor U21 BiH kazao je da ova odluka nije bila lagana.

“Jučer smo sve završili. Sigurno da moja odluka nije bila lagana. Ipak, nakon nekog određenog perioda u reprezentaciji, skoro tri godine, odlučio sam da se vratim klupskom fudbalu. Mislim da u ovom budućem vremenu mogu kvalitetno raditi sa igračima Sarajeva, jer ih mnogo znam iz mlade reprezentacije”, rekao je Marinović na samom početku press konferencije, a onda su uslijedila pitanja novinara.

Prioritet bi trebao biti prvo mjesto na kraju prvenstva. Šta je još od vas zatraženo u toku pregovora, budući da je vaš prethodnik držao prvo mjesto, pa je na kraju raskinut ugovor s njim?

“Kada ste trener Sarajeva uvijek je borba za sami vrh. S druge strane, Sarajevo ima kvalitetnu akademiju, što sam i ja vidio kroz rad u mladoj reprezentaciji BiH. Razvoj mladih igrača je jedan od ciljeva koji će biti u budućem periodu.”

Upoznati ste sa igračkim kadrom. Hoće li biti kakvih promjena? Mislite li da ova ekipa ima kvalitet da se bori za titulu?

Foto: FK Sarajevo

“Sve je ovo došlo veoma brzo. Preda mnom je jedan težak i ogroman posao. Gledao sam sve utakmice Sarajeva, ali i naših klubova u proteklom periodu. Što se tiče igračkog kadra, Sarajevo je osvojilo duplu krunu i ovu godinu završilo na prvom mjestu. Radi se o kvalitetnim igračima. Ipak, ja želim da se lično upoznam sa igračima i vidjet ćemo da li će nam trebati osvježenja na nekim pozicijama. Naravno, nije lako naći kvalitetne igrače u zimskom prelaznom roku.”

Ko bi mogao biti u stručnom štabu?

“Još uvijek razgovaramo, pa ćemo vidjeti ko će biti u stručnom štabu. Za 9. januar su zakazani ljekarski pregledi, dok ćemo 11. januara imati prozivku. Razgovarat ću sa direktorom, a tu je već kondicioni trener Eldin Jelešković.”

Sarajevo je i zvanično potvrdilo da je Vinko Marinović njihov novi trener

Navijači su bili nezadovoljni kada je otišao vaš prethodnik. Jedna od rečenica je bila da je Musemić otišao zbog nezadovoljavajućeg nivoa igre. Čime ćete vi “kupiti” navijače? Kakva će biti igra?

“Sarajevo mora da igra kvalitetno i nadam se da ćemo u narednom periodu raditi na tome da poboljšamo na neki način na koji to ja vidim. Moje mišljenje je da Sarajevo mora nastaviti igrati napadački fudbal. Nadam se da će igra biti još bolja, a to je posao trenera.”

Pratili ste utakmice Sarajeva. Vidjeli ste i mane svog novog kluba. Koje su to mane?

“Sve mane koje postoje radićemo na terenu i na taj način ćemo pokušati to da eliminišemo. Sarajevo je prvo, ima kvalitet i nadam se da ćemo podići ljestvicu što se tiče nekih stvari da to bude što kvalitetnije.”

Šta mislite o nastavku sezone. Ko vam je najveći rival, Željezničar, Borac ili Zrinjski?

“Naša liga je izjednačena. Uvijek sam to govorio. Moje mišljenje da je naša liga najneizvjesnija na ovom području. Sarajevo je prvo, ali i ostali su tu. Tu je i Tuzla i Zrinjski, koji ima pet bodova manje. Bit će to do kraja neizvjesno prvenstvo.”

Napustili ste Zrinjski kada ste bili prvi, a sada preuzimate Sarajevo koje je prvo. Koliko će vam biti lakše u 14 kola ostati na prvom mjestu?

“Ta prednost iznosi jedan bod. Bez obzira na sve, ovo je jedan izazov. Tako je u fudbalu uvijek. Moji izazovi nikada nisu bili lagani. Uvijek sam se trudio da idem korak po korak i da to bude stepenica prema gore.”

Kakav doček navijača očekujete? Da li će to biti podrška?

“Što se tiče navijača, ja tu ne mogu mnogo uticati. Moje je da radim, da dam maksimum ono što se odnosi na moj dio posla, a navijači će ocijeniti da li je to dovoljno ili ne.”

(Reprezentacija.ba)