Pouzdani defanzivac Ivan Tatomirović (30) je u svojoj fudblaskoj karijeri nastupao u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Finskoj, a od februara 2019. godine igra u Hrvatskoj za Inter iz Zaprešića.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Nekadašnji fudbaler i ljubimac navijača FK Sarajevo je za portal Reprezentacija.ba govorio je o reprezentaciji Finske, talentovanom saigraču bh. reprezentativcu Jasminu Čelikoviću, o FK Sarajevo, te naravno o svom aktuelnom klubu Interu.

“Od ove zime sam u HNL-u, odnosno u Interu iz Zaprešića. Kada sam dolazio, klub je imao dva cilja. Prvi da izbjegne devetu poziciju i utakmice za doigravanje za opstanak u ligi, a drugi ulazak u finale Kupa. Jedan cilj je ispunjen, ostali smo u ligi, a za drugi nam je bilo potrebno malo sreće u polufinalu protiv Rijeke. Što se tiče mojih igara, mogu da budem zadovoljan. Odgovara mi ritam i kvalitet fudbala u Hrvatskoj. Jedino čime ne mogu biti zadovoljan je što sam nekoliko susreta propustio zbog povrede. Ugovor imam do ljeta 2020. godine, kao i opciju produženja na još jednu godinu”, rekao je Tatomirović na početku razgovora za portal Reprezentacija.ba.

Mladi bh. reprezentativac Jasmin Čeliković je također nastupao za Inter u tekućoj sezoni kao posuđen igrač Rijeke. Ivan nam govori kako je Jasmin izuzetno talentovan fudbaler, koji bi u budućnosti mogao biti stub odbrane našeg nacionalnog tima.

“Sa Jasminom sam se slagao i na terenu, ali i van njega. Radi se jako talentovanom mladom igraču, koji ima sve kvalitete da postane jedan od najboljih stopera hrvatske lige. Iako je relativno mlad, u susretima u kojima smo igrali u tandemu djelovao je veoma zrelo. Prema mom mišljenju, jednog dana može postati vođa odbrane nacionalnog tima Bosne i Hercegovine bez ikakve dileme. Sada je sve na njemu”, ističe Ivan.

Jasmin Čeliković

Fudbalska selekcija BiH će 8. juna u Tampereu igrati utakmicu kvalifkacija za EP protiv Finske. Finci dvije godine nisu izgubili na svom terenu, a posljednjih sedam domaćih utakmica nisu primili gol. Upravo je Tatomirović tri godine proveo u Finskoj igrajući za HJK, RoPS te Mariehamn. Tridesetogodišnji Ivan nam objašnjava šta to očekuje Roberta Prosinečkog i njegove izabranike u subotu.

Tatomirović iz vremena u dresu FK Sarajevo

“Igrao sam nekoliko puta u Tampereu i gledao dvije utakmice selekcije Finske. Iskren da budem, pomalo sam iznenađen statistikom u posljednje vrijeme, jer na mene nisu ostavili neki poseban utisak. Koliko sam ja vidio, radi se o organizovanoj ekipi. Veliki akcenat je na taktici, mnogo vremena posvećuju analizama protivnika. Oni će “snimiti” svaki korner naše reprezentacije i u defanzivi i ofanzivi, igru će taktički prilagoditi nama, ali mislim da tehnički ni taktički nisu ni blizu nas. Moje mišljenje je da ćemo uz pravi pristup i kroz posjed lopte slomiti svaku njihovu taktičku zamisao. Što se tiče atmosfere, ona bi trebala biti pozorišna, tako da to neće predstavljati neki problem”.

Ivan je četiri godine nastupao za FK Sarajevo. Odigrao je preko 130 utakmica, bio kapiten, od navijača dobio nagradu Ismir Pintol (dodjeljuje se za najborbenijeg igrača), osvojio Kup i titulu, a čak i postao “sarajevski zet” oženišvi Dunju Pašić, kćerku legendarnog fudbalera Sarajeva Predraga Pašića. Nedavno je na poziv administracije FK Sarajevo boravio u Sarajevu na proslavi duple krune Bordo kluba.

Ivan na proslavi duple krune FK Sarajevo

“Utakmice Sarajeva uvijek gledam kada sam u mogućnosti, odnosno kada se ne poklapaju teremini susreta Intera i Sarajeva. Sarajevo je imalo fantastičan prvi dio sezone i pad u finišu je bio očekivan. Igrači su bili umorni, ali su to iznijeli do kraja i osvojili duplu krunu, što su i zaslužili. Husref Musemić je dovodio ciljana pojačanja. Neki igrači koji su došli su bili pod znakom pitanja što se tiče kvaliteta, a samim tim što su bili jedni od najzaslužnijih za osvajanje titule i Kupa je pokazatelj da Husref i njegov stručni štab tačno znaju šta rade”, kaže Tatomirović i za kraj otkriva da li će se u budućnosti vratiti u FK Sarajevo.

“Naravno, u kontaktu sam sa većinom saigrača iz tog perioda. Sa nekim manje, sa nekima više. Fudbal nas je rasuo po cijelom svijetu, ali sreća da imamo ove pametne telefone, pa smo dostupni jedni drugima. Što se tiče mene i Sarajeva, ja nikada nisam krio želju da se vratim. Za klub i grad sam vezan i svi vrlo dobro znaju koliko. Ipak, tema o mom povratku nikada nije bila pokrenuta od strane ljudi iz kluba. Nažalost, put me odveo u nekom drugom smjeru i trebalo bi mnogo toga da se poklopi da opet dođem na Koševo, ali ni to nije nemoguće”.

(Reprezentacija.ba)