Zmajevi će u svom rezervnom sastavu 29. januara (nedjelja na ponedjeljak u 03,30 po našem vremenu) igrati protiv SAD-a u Los Angelesu, dok će 31. januara (srijeda na četvratk u 03,00 po našem vremenu) odmjeriti snage s selekcijom Meksika.

S obzirom da ove utakmice nisu u FIFA terminu, Robert Prosinečki i njegove kolege iz SAD i Meksika ne računaju na svoje najbolje igrače, odnosno fudbalere koji nastupaju u europskim klubovima, ali oba naša protivnika na raspolaganju imaju respektabilne sastave.

SAD se želi iskupiti navijačima, zlatna generacija nametnuti

Utakmica protiv BiH za Amerikance predstavlja završnicu 20-dnevnih tradicionalnih januarskih priprema koje u reprezentaciji SAD svake godine shvataju vrlo ozbiljno jer su iznjedrile igrače poput Jorge Villafana, Kellyn Acosta, DeAndre Yedlina, Matt Beslera, Pablo Mastroenia…

Reprezentacija SAD iznenađujuće nije uspjela izboriti nastup na SP, pa utakmicu protiv BiH žele iskoristiti da se iskupe publici, ali i da se novi igrači nametnu selektoru za buduće utakmice. Posebno su željni dokazivanja igrači sjajne generacije koja je SAD-u donijela zlatnu medalju na posljednjem CONCACAF U20 takmičenju i plasman u 1/4 finale U20 Svjetskog prvenstva.

Selektor SAD-a, Dave Sarachan je pozvao 30 igrača za meč protiv BiH, a čak njih 15 još uvijek nije debitovalo za A tim svoje države.

Uz spomenutog Ascotu treba obratiti pažnju na recimo članove najboljeg tima U20 CONCACAF turnira Justen Glada, Brooks Lennona ili Christian Ramireza koji je u prvoj sezoni u MLS-u zabio 14 golova u 30 utakmica…

Svi fudbaleri koji su na raspolaganju Sarachanu dolaze iz nacionalnog prvenstva, osim golmana Hamida, koji je član danskog Midtjyllanda.

Zajedničko za obje selekcije jeste da je još uvijek pauza u nacionalnim prvenstvima (MLS liga starta u martu, dok će Premijer liga BiH biti nastavljena sredinom februara) i pretpostavka je da nas u Los Angelesu očekuje duel ravnopravnih suparnika.

SAD i BiH će u Los Angelesu odigrati drugi međusobni duel, a u prvom je selekcija SAD-a 2013. godine slavila u Sarajevu rezultatom 4:3.

Meksikanci u takmičarskoj formi

Za razliku od američkog kolege, selektor Meksika, Juan Carlos Osorio pozvao je 23 igrača pred utakmicu s Zmajevima.

Na spisku Osoria nalazi se 20 fudbalera iz meksičkog prvenstva te Giovani Dos Santos, Jonathan Dos Santos i Carlos Vela, koji su članovi klubova iz američkog šampionata (LA Galaxy i Los Angeles FC).

Vela i braća Dos Santos imaju iskustvo igranja u najjačim europskim ligama, s obzirom da je Vela igrao za Arsenal i Real Sociedad, a Giovani i Jonathan Dos Santos su nastupali za Barcelonu, odnosno Villarreal (između ostalog Giovani je igrao i za Tottenham).

Velika prednost za Meksikance je svakako to što je meksička liga počela (ovih dana se igra četvrto kolo) te su samim tim njihovi reprezentativci u takmičarskoj formi.

Meksička liga godinama kotira kao dinamična s puno trke, a u posljednjih nekoliko godina talentovani fudbaleri za višemilionske iznose su odlazili u europske klubove.

Uzimajući u obzir kvalitet meksičkog šampionata i igrače koji su na spisku Osorioa, selekcija Meksika je favorit protiv izabranika Roberta Prosinečkog.

Utakmica s SAD-om igra se 29. januara (03:30 po našem vremenu) u Los Angelesu, dok je duel s Meksikom 1. februara (03:00) u San Antoniju. Oba meča prenosi FACE TV.

(BiH.ba)