Pomoćnik u reprezentaciji Hrvatske legendarni napadač Ivica Olić u pripremi večerašnje utakmice protiv Grčke konsultirao se sa bivšim selektorom BiH Mehmedom Baždarevićem.

– Čuo sam se sa Mešom. Izašao nam je ususret i ovom prilikom mu zahvaljujem. Dao nam je dosta korisnih savjeta, upozorio nas je na prvljavu igru Grčke. Rekao je da igraju čvrsto i uvijek na granici fer-pleja. Pričao sam i sa selektorom Belgije Robertom Martinezom. Savjeti su nam od velike koristi. – rekao je Ivica Olić za Dnevni Avaz.

Ivica Olić je za Avaz prokomentarisao i reprezentaciju BiH, Vedada Ibiševića, Sejada Salihovića, Emira Spahića…

Vi imate šansu da preko baraža odete na Mundijal, mi ćemo, nažalost, pored TV prijemnika posmatrati Mundijal.

– Kvalitet koji ima vaša selekcija je neupitan. No, igrače je napustio elan, svi su oni stariji tri-četiri godine u odnosu na 2014., kada ste igrali na Mundijalu. Gdje je nestalo ono zajedništvo koje vas je krasilo? Kako god, mislim da ste nesretno ostali bez drugog mjesta, primili ste gol u posljednoj sekundi protiv Grčke i to je presudilo.

Vedad Ibišević je najavio povlačenje iz reprezentacije. Mislite li da će do toga doći?

– Vedo je divan momak. Ta odluka je samo njegova. On najbolje poznaje svoje tijelo, mada mislim da on sa 33 godine još može igrati. No, ako odluči da je kraj, treba to cijeniti. Tolike godine je davao sve od sebe za vašu selekciju. Ako se povuče, bila bi to velika šteta. Ovako, ostaje nam nada da ćemo ga još gledati.

Živite u Hamburgu, nedavno je Sejad Salihović potpisao za HSV.

– Drago mi je što se Salihović vratio u Bundesligu. Baš planiram da ovih dana skoknem do trening-centra HSV-a da se pozdravim sa Salihovićem. Želim mu sreću, a HSV-u da što prije krene ka vrhu, gdje i pripada.

U HSV-u ste dijelili svlačionicu i s Emirom Spahićem. Mnogi smatraju da ćemo u budućnosti teško pronaći stopera kakav je bio Emir.

– Bogami, teško. Onakvi se igrači rijetko rađaju. On je rođeni lider, a takvih je malo u današnjem nogometu. Nikad neću zaboraviti kad je potpisao za HSV. Kao novi igrač, ušao je u svlačionicu i doslovno za pet minuta svima nam je postao vođa i lider. To ili imaš ili nemaš. On nikad nije kukao, igrao je povrijeđen, ginuo je na svakoj utakmici do posljednje sekunde. Mrzio je poraz i sve one za koje bi procijenio da se nisu dovoljno zalagali da izbjegnu poraz.

U sjajnim ste odnosima i s bh. kapitenom Edinom Džekom.

– Vrhunski je sportista i čovjek. Nevjerovatno je šta taj čovjek znači za Romu. Pa sve se vrti oko njega. Još mi je u glavi gol koji je nadavno postigao Čelziju. Ono je remek-djelo. Onaj ćemo gol gledati i za trideset godina na špicama i diviti se. Svima je pokazao ko je i šta može. – zaključio je razgovor Ivica Olić za Dnevni Avaz.

(BIH.ba)