Vahid Halilhodžić koji je prije sedam dana zvanično postao selektor Japana, u razgovoru za “Avazov Sport” otkriva kako je dočekan u zemlji izlazećeg sunca, zašto nije preuzeo Bosnu i Hercegovinu, te šta misli o Mehmedu Baždareviću i našim šansama za plasmanom na Euro 2016.

Kako je izgledao vaš prvi radni dan kao selektora Japana?

– Uh! Nezaboravno. Još uvijek sam pod emocijama. Impersioniran sam onim što sam zatekao. Od dolaska na aerodrom, pa do predstavljanja pratilo me stotine novinara, fotoreportera, kamermana… Još mi pred očima sjevaju blicevi. Sve ih zanima, i pitali su sve detalje. Pitali su me kako će me zvati i da su svakom selektoru do sada u dogovoru sa njim dali neki nadimak. Osima su zvali Ivica, jer im je to lakše za izgovoriti. Rekao sam im, zovite me Vaha, ali im je to teško, pa će me zvati Vaid. – prepričava za “Avazov Sport” Vahid Halilhodžić svoj prvi radni dan u Japanu.

Vahid Halilhodžić još uvijek živi u hotelu odakle ima predivan pogled na Tokio, grad od 34 miliona stanovnika. Uskoro će useliti u stan u centru grada, a kako kaže trebaće mu godina dana da upozna uži dio grada. Japanski novinari već su okupirali Jablanicu, Mostar, Lille… Posjetili su rodnu kuću Vahida Halihodžića.

– Zatekao sam jednu marljivu, discipliniranu i poletnu reprezentaciju. Ne izlazim iz sobe i samo gledam njihove kasete. Spremam se za debi protiv Tunisa 27. marta, a zatim za meč protiv Uzbekistana 31. marta. Učim i o njihovoj kulturi, supruga Dijana mi je kupila knjigu o japanskoj tradiciji, historiji i kulturi, jer želim što brže i na najbolji način saznati što više o Japanu. Fasciniran sam svime što sam naučio i vidio ovdje. – poručuje Vaha.

Na stolu je prije nove godine imao otvorenu ponudu Fudbalskog saveza BiH da preuzme Zmajeve. Ipak, odbio je svoju domovinu i otišao u daleki Japan. U razgovoru za “Avazov Sport” otkriva zašto nije naslijedio Safeta Sušića. Da li su pare bile glavni razlog?

– Ma kakve pare? U pregovorima sa Begićem i ekipom pare nisu ni spomenute. Ni sa moje ni sa njihove strane. Zbog para, kada i ako dođem u BiH, sigurno neću raditi, niti sam u Japan došao zbog para. Drugi su razlozi. Politika! Ne bih pristao raditi u takvim okolnostima. Ne želim voditi reprezentaciju, niti imati stručni štab po nacionalnoj zastupljenosti. U takvom okruženju neću nikada raditi. – otvoren je Vaha.

Može li BiH na Europsko prvenstvo?

– Šanse su male, ali postoje. Teško će pobijediti sve do kraja. Meša je kao igrač i trener bio fajter. Vjerujem da će raditi najbolje i učiniti sve da ostvari podvig. Bilo bi neozbiljno i veliki teret za njega i ekipu ako bih kazao da ćemo se plasirati. Bit će uspjeh ako izborimo baraž, potom čekati protivnika kojeg možemo izbaciti. U svakom slučaju biću presretan da dočekam u Francuskoj Bosnu i Hercegovinu. – izjavio je za kraj u razgovoru za “Avazov Sport” Vahid Halilhodžić.

(Reprezentacija.ba)