Reprezentativac BiH i jedan od najboljih igraÄa Real Madrida, Džanan Musa (24), govorio je o mnogim temama za redbull.ba.

Džanan je nakon sjajne pretproÅ¡le godine, u kojoj je izabran za najkorisnijeg igraÄa Å¡panske ACB koÅ¡arkaÅ¡ke lige u dresu Breogana, preÅ¡ao u veliki Real Madrid te je blistao u kraljevskom klubu.

NaÅ¡ reprezentativac je bio jedan od kljuÄnih igraÄa Reala na putu ka osvajanju Eurolige s prosjekom od 14,8 poena po utakmici. TakoÄ‘er, izabran je u idealnu petorku ovog takmiÄenja, a ponovo je uvrÅ¡ten i u najbolju petorku ACB lige.

Sjajan je bio i u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, gdje je u dresu reprezentacije BiH prosjeÄno po meÄu ubacivao Äak 18 poena. Zahvaljujući svojim uspjesima, zasluženo je izabran za najboljeg sportistu BiH u 2023. godini.

“To je zaista veliko priznanje za mene. Biti najbolji sportista svoje države je poseban osjećaj, ali je i obaveza prema mladim generacijama”, izjavio je Musa u intervjuu za redbull.ba.

Džanan fantastiÄno igra u dresu kraljevskog kluba, a ciljevi u ovoj sezoni su oÄekivani za vrhunsku ekipu kakva je Real. MeÄ‘u njima je u svakom sluÄaju i odbrana titule u Euroligi.

“Jednostavno, želimo osvojiti titule u svim takmiÄenjima koje igramo”, kazao je Musa. On i druÅ¡tvo su trenutno vodeći u Å¡panskoj ACB ligi i Euroligi.

“Sezona je jako duga, oscilacije su normalne. SuoÄavamo se s nekoliko povreda, ali mislim da ćemo ubrzo biti kompletni i u potpunosti spremni za najvažniji dio sezone. Igramo u kombinovanom sastavu i sigurno da nam svaka pobjeda znaÄi pa tako i ova. Kao Å¡to sam već rekao, vjerujem da ćemo ubrzo biti kompletni i nastaviti gdje smo staliâ€, dodao je on.”, uvjeren je Džanan.

Kao najvećeg rivala u Euroligi vidi španskog rivala.

“Barcelona sigurno da prednjaÄi u toj ulozi. Imaju dobar tim i moramo biti na svom najviÅ¡em nivou kako bismo ostvarili svoj ciljâ€, jasan je bio Musa.

Svojim performansama na parketu je zadovoljan.

“Generalno, igram jako dobro i zadovoljan sam. Ipak, sezona je duga i ponekad se dogode oscilacije, ali smatram da svi naÅ¡i igraÄi igraju vrhunski, da su na najviÅ¡em liÄnom nivou”, rekao je Musa.

Reprezentaciju BiH oÄekuju kvalifikacije za Eurobasket 2025. NaÅ¡ državni tim nije bez Å¡ansi za plasman, no moraju se posložiti neke “kockice”. Protivnici su nam Hrvatska, Francuska i Kipar.

“Sve zavisi od naÅ¡e forme i od toga koji igraÄi biti na raspolaganju selektoru. U punom sastavu definitivno imamo Å¡anse da odemo na Eurobasket”, smatra Džanan.

Musa se uvijek povezuje s NBA, najboljom ligom svijeta u kojoj već ima određeno iskustvo jer je nastupao za Brooklyn Netse.

“Mogu reći da postoje kontakti iz NBA lige, ali puÅ¡tam da vrijeme uradi svoje. U meÄ‘uvremenu radim na sebi i fokusiran sam na trenutak. Sve ostalo ostavljam za period odmora”, zavrÅ¡io je Musa za redbull.ba.