Mlada selekcija BiH danas igra protiv Norveške na stadionu “Grbavica”

Danas se sa početkom u 16,00 sati na stadionu “Grbavica” u Sarajevu igra utakmica grupe 9 kvalifikacija za odlazak na Euro za igrače do 21 godinu između Bosne i Hercegovine i Norveške.

Naši reprezentativci su poslije pet odigranih kola na posljednjoj poziciji sa samo dva boda, dok je Norveška trećeplasirana sa sedam bodova i u igri je za eventualni plasman u baraž,

U prvom duelu ove dvije selekcije, Norveška je slavila sa 2:0 golovima Elyounoussija i Aursnesa, a izabranici Darke Nestorovića su pružili najslabiju partiju u ovim kvalifikacijama.

““Nismo počeli kvalifikacije dobro, ali kako je vrijeme odmicalo ekipa je igrala sve bolje i možemo biti zadovoljni igrom i ponašanjem reprezentaivaca u posljednjim utakmicama. Ne možemo nikome da prijetimo jer se radi o jakim ekipama. Smatram da Norveška ima najbolji kolektiv u grupi. Bit će teško, ali nadamo se pobjedi”, kazao je selektor Nestorović uoči utakmice sa Norveškom.

Norvežani su u Sarajevo došli u izuzetno jakom timu, a predvode ih jedan od najvećih talenata na svijetu, Martin Oedeagard, koji je član madridskog Reala te Mohammed Elyounoussi, prvotimac švicarskog Basela.

Oedegaard je sa 15 godina i osam mjeseci zaigrao za A selekciju Norveške i postao najmlađi debitant u historiji svoje reprezentacije, a u Real Madrid je došao iz Stromsgodseta u junu 2015. godine za 2,8 miliona eura.

Ipak, naši momci najavljuju maksimalno zalaganje na terenu i prvu pobjedu u kvalifikacijama.

Prednost bh. tima mogla bi biti uigranost trojca Hadžiahmetović – Milošević – Bajić, koji su na pripremama, ali i na samom početku sezone, pokazali svoj kvalitet u turskoj Konyi i ukoliko nastave sa redovnim i dobrim nastupima u klubu, Mehmed Baždarević bi uskoro mogao računati na njih i u A selekciji.

Također, Haris Hajradinović igra veoma dobru sezonu u norveškom Haugesundu, dok  je devetnaestogodišnji Amer Gojak ove sezone odigrao već tri meča za prvi tim zagrebačkog Dinama.

Iako su rezultati u tekućim kvalifikacijama loši, pozitivna stvar je što se na spisku za duele protiv Norvežana i Švicaraca nalazi osam fudbalera, koji će imati pravo nastupa u narednom kvalifikacionom ciklusu (1996. i 1997. godišta).

Preostale tri utakmice u kvalifikacijama (pored duela sa Norveškom, igramo sa Švicarskom u Sarajevu te gostujemo Engleskoj) su prava prilika našim mladim nadama da pokažu koliko mogu i otvore sebi vrata u A tim.

(Reprezentacija.ba)