Italijanski nogometni menadžer Mino Raiola iznenada je preminuo u 54. godini, javljaju brojni evropski mediji.

Raiola je preminuo u Milanu od bolesti pluća, javljaju mediji.

Svoju karijeru započeo je 80-tih godina u Nizozemskoj u kojoj je odrastao, a prvi veći posao napravio je 1993. godine kada je odveo Dennisa Bergkampa iz Ajaxa u Inter. Raiola je, između ostalih, bio menadžer Zlatana Ibrahimovića, Paula Pogbe, Erlinga Haalanda i mnogih drugih poznatih igrača.

Procjenjuje se da je stvorio bogastvo od oko 165 miliona KM.

Mino Raiola rođen je 4. novembra 1967. godine u predgrađu Napulja. Odrastao je u Nizozemskoj, a govorio je čak sedam jezika.

Svoju karijeru počeo je kao konobar, no visoke ambicije dovele su ga do samog vrha jednog od najunosnijih biznisa na svijetu.

“Morate sanjati veliko! Ne smije ti ambicija biti da radiš u banci, ambicija ti mora biti da budeš vlasnik banke” govorio je Raiola svojoj djeci.

O Raioli je posebno govorio Ibrahimović u svojoj knjizi “Ja sam Zlatan”:

“Obukao sam predivnu Gucci jaknu, stavio zlatni sat, parkirao Porsche ispred ulaza u lokal. Očekujem menadžera, ali je umjesto osobe u odjelu stigao jedan sasvim drugačiji čovjek.

Obična jakna, Nike tenisice, sa ogromnim stomakom, činilo mi se da je jedan od Sopranovih.

Tko je ovaj lik? Trebalo bi da bude zastupnik svih pretilih. Sjeli smo u restoran, naručio je hrane za petoricu. Zvao se Mino Raiola.

Ali, kad smo počeli pričati, debeli gnom je izvukao papir, A4 format u kojem su bila neka imena i brojevi.

Dakle, Zlatane, Christian Vieri 24 gola, 27 utakmica. Filippo Inzaghi 20 golova, 25 utakmica, David Trezeguet 20 golova, 24 utakmica, Zlatan Ibrahimović samo pet golova, 25 utakmica“.

Misliš da te mogu prodati sa ovakvom statistikom? Misliš da si mnogo kul lik? Misliš da možeš impresionirati sa tim zlatnim satom i Porscheom? Sve je to sranje. Hoćeš li da zaradiš još novca ili da postaneš najbolji na svijetu?

Rekao sam mu da želim postati najbolji igrač na svijetu.

Onda, dobro. Ako budeš najbolji doći će i sve ostalo sa tim, a ako pojuriš za novcem, ništa nećeš dobiti, shvaćaš li to? Moraš prodati sva svoja auta, satove i početi da treniraš tri puta jače i napornije nego do sada, jer, trenutno si statistički očajan“.

Počeo sam ići na treninge sa klupskim FIAT Stilom. Bilo je dosadno i ponižavajuće, priznajem.

Davao sam sve od sebe na treninzima i utakmicama. Mino Raiola je bio kao pijavica. Zaljepio se za mene i nije mi dao da dišem.

Rezultat? Imam plaću od milion eura mjesečno i jedan sam od najboljih igrača na svijetu”.

(Reprezentacija.ba)