Dario Đumić jedini je bh. fudbaler koji je u Njemačkoj proteklog vikenda odigrao 90 minuta za svoj klub, njemački drugoligaš Darmstadt. Dariju je, kao i svim drugim fudbalerima u Njemačkoj povratak u fudbal nakon korona krize bio specifičan zbog mnogih novih higijenskih pravila ponašanja, a o tome je govorio za Reprezentacija.ba.

“Prije svega drago mi je što se fudbal počeo vraćati. Pauza je bila duga. Od kada je sve stalo, nadao sam se nastavku i željno isti iščekivao. Tu su nova pravila, nije sve isto kao prije. Pomalo je čudno sve ovo, ali najbitnije je da se polako vraća u normalu”

Kako ti se čine mnoga nova pravila? Mnogo više se pazi na higijenu, a nažalost sve bez navijača na tribinama.

“Možda ima i nekih nelogičnosti u novim pravilima, ali šta je tu je, trebamo ih sve poštovati. Na utakmice putujemo sa dva autobusa, poštujemo distancu… Imamo često testiranja na korona virus. Nogometni savez Njemačke obezbijedio je veliki broj testova za klubove. U ovoj situaciji najviše što nedostaje su navijači. Osjeti se ta ogromna praznina. Drago mi je što su se mnogi ljubitelji fudbala toliko obradovali nastavkom fudbala u Njemačkoj. Nadam se da će uskoro moći doći i na tribine, kao i da će sve biti kao i ranije”

Darmstadt je imao odličan niz u 2020. koji je prekinula korona, šta su sada ciljevi kluba? Sedmi ste na tabeli?

“Nažalost, u prvom kolu nastavka nakon prekida zbog pandemije korona virusa prekinuli smo sjajan niz. Nismo imali poraz u 2020. godini, do ovog posljednjeg kola. Vidjet ćemo koliko je ova pauza ostavila traga. Tu smo oko pozicije koja je i cilj kluba ove sezone. U jednom trenutku, nakon ove odlične serije rezultata, otvorila se i neka prilika možda za nešto više. Ima još da se igra, pa vidjet ćemo. Pokušat ćemo ostvariti što bolje rezultate do kraja sezone”

U Darmstadt si stigao kao posudba iz Utrechta prošlo ljeto. Nametnuo si se, odigrao si 28 utakmica i zabio četiri gola. Da li si zadovoljan statusom u klubu?

“Što se mene tiče, zadovoljan sam statusom u klubu. Trenutno igram jednu od najboljih sezona do sada. Trudit ću se da bude još i bolje. Najbitnije je da me zdravlje služi, a na meni je da pružam maksimum kao i do sada”

Đumić postiže gol protiv Belgije, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

U reprezentaciji ima još igrača iz druge Bundeslige, očekuješ li da se nametneš kroz Darmstadt do narednog termina za baraž? Inače, kako komentarišeš spisak selektora Dušana Bajevića?

“Da li očekujem da se nametnem u reprezentaciji? Kao što rekoh, na meni je da pružam maksimum kao i uvijek, a vidjet ćemo da li će to biti dovoljno. Reprezentacija je uvijek velika želja i cilj, bit će mi izuzetno drago ukoliko se opet nametnem” govori Đumić koji je za BiH odigrao pet mečeva, te postigao jedan gol – onaj na kraju kvalifikacija za SP 2018 protiv Belgije na Grbavici.

“Komentar prethodnog spiska? Nema se tu šta komentarisati. Selektor je tu da sa svojim saradnicima donese odluke. Želja da predstavljam svoju državu uvijek je bila ogromna, ali poštovao sam odluke svih selektora kakve god one bile. Na meni je da dajem sve od sebe, a ukoliko poziv dođe, niko sretniji od mene neće biti. Igranje za svoju državu ne može se ni sa čim porediti. U prethodnom periodu dobio sam dosta poruka podrške naših navijača. Mnogo mi to znači i veliko hvala im od srca”.

Dario je prve korake napravio u danskom Hvidovreu, a već sa 16 godina ga skauti Norwicha odvode u Englesku gdje doalzi do prvog tima 2009. godine. Ipak, vraća se u Dnasku, gdje igra za Brondby sve do 2016. Tada slijede transferi u holandske NEC i Utrecht, te posudbe u njemačke Dynamo Dresden i Darmstadt.

Rođen je u Sarajevu, a igrao je za omladinske selekcije Danske nakon čega je obukao dres BiH.

(Reprezentacija.ba)