Nakon skandala sa tetovažom četničkog vojvode Momčila Đujića, koju je oštro osudio i Fudbalski savez BiH, reprezentativac naše zemlje i stoper Anderlechta, Ognjen Vranješ (29), govorio je za srbijanski “Sportski žurnal”.

Vranješ kaže kako je čuo da u Sarajevu prizivaju njegovo protjerivanje iz reprezentacije, te da je selektor Robert Prosinečki pod strahovitim pritiskom.

“Pa kada saberete dva i dva to je uvijek četiri. U BiH ipak žive tri naroda. Nije do mene. Rekao sam šta sam imao”.

Nije se još čuo sa selektorom Prosinečkim.

“Nisam. U bolnici je. Oporavlja se. Čekam da se potpuno oporavi poslije operacije. Ovim putem mu želim brz i uspješan oporavak. Ima vremena da pričamo, zdravlje je najpreče”.

Prokomentarisao je i kvalifikacionu grupu za Evropsko prvenstvo.

“Prije svega, prvim pogledom na imena protivnika koji nas čekaju u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine radujem se jednoj stvari. Drago mi je što ću opet ići u svoju Grčku! Italija je favorit, mi smo izvučeni iz druge grupe po snazi i rejtingu, dakle ne bi trebalo da bude problema za BiH. Treba potvrda na terenu”.

Zbog nedavnog istupa, kada je podržao “iživljavanje” huligana AEK-a nad navijačima Ajaxa, klub ga je novčano kaznio.

“Shvatio sam grešku i prihvatam kaznu od kluba. Izvinio sam se navijačima Anderlechta, Michaelu Verschuerenu i Lucu Devroeu, svima koje sam uvrijedio nepažnjom. Poruka koju sam postavio na društvene mreže nije bila u redu. Profesionalac sam. Razgovarao sam s čelnicima kluba. Prihvatili su moje izvinjenje”.

Navijačima Anderlechta se izvinio, ali ne i navijačima BiH.

“To je prošlost. Sve je rečeno. Idemo dalje. Naprijed. Na Evropsko prvenstvo u dvanaest evropskih gradova… Navijači u Belgiji me nikada nisu vrijeđali, niti mi prijetili”, govori Vranješ i nastavlja:

“Ja sam reprezentativac Bosne i Hercegovine i u njenom dresu sam uvek davao maksimum, žrtvovao se na terenu, igrao i povrijeđen, doživljavao radosti i tuge… Sad ako to nekom ne odgovara, šta ja tu mogu. Takav sam!”.

I na kraju, na konkretno pitanje o tetovaži poslije koje se digla velika pražina, kratko je poručio:

“Ruka je moja!”.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)