Smail Prevljak (19) najbolji je primjer koliko bh. fudbal loše funkcioniše. Izuzetno talentovanog, danas 19-godišnjeg, napadača prije dvije godine u Konjicu je zapazio Ralf Rangnick i odveo ga u RB Leipzig. Ostaje nepoznanica, ali i sramota domaćih trenera i skauta, kako je vanserijski kvalitet ovog mladića mogao biti prepoznat od nekadašnjeg trenera Sejada Salihovića i Vedada Ibiševića u dalekoj Njemačkoj, a da Prevljak nikada nije dobio ni najmanju pažnju domaćih selektora.

Srećom, novi selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine i njegovi skauti pratili su mladog Prevljaka, te uvidjeli o kakvom se talentu i kvalitetu radi, nakon čega je jučer i pozvan u U21 reprezentaciju naše zemlje.

– Neopisiv je osjećaj kada čovjek sazna da će nositi dres svetinje. Jednostavno, moja trenutna osjećanja je teško riječima opisati. – govori Smail Prevljak za Reprezentacija.ba portal.

Selektor Nestorović otišao je i korak dalje pa smjelo rekao da u Prevljaku vidi budućeg Edina Džeku.

– Mladi napadač ne može dobiti veći kompliment od toga, ali preda mnom je još puno rada i odricanja kako bih uopšte razmišljao o karijeri kakvu ima Edin Džeko. Svakako hvala selektoru na pozivu i takvom mišljenju, ali ja mu se prvenstveno mislim zahvaliti na terenu, ne riječima u medijima. – realan je Prevljak.

Pred mladim Zmajevima su teške kvalifikacije. Protivnici su Engleska, Norveška, Švicarska i Kazastan.

– Grupa je zahtjevna, ali mi imamo kvalitetnu ekipu sa kojom možemo napraviti rezultat na koji ćemo biti ponosni i zbog kojeg ćemo svi biti sretni na kraju. – najavljuje Smail Prevljak.

Smail Prevljak ove sezone igra za seniorski tim austrijskog drugoligaša Lieferinga u koji je stigao kao posuđen igrač iz Leipziga, a za koji je zabio sedam golova i upisao dvije asistencije u sezoni iza nas.

(Reprezentacija.ba)