Sarajevo i Željezničar u srijedu od 20,30 sati na Koševu igraju najveći bh. derbi u okviru osmog kola PL BiH.

Trener Sarajeva Zoran Zekić najavio je ovaj meč na zvaničnoj press konferenciji.

“Sudeći po broju novinara, svjestan sam da je sutra derbi. Nismo imali puno vremena za pripremu nakon Banje Luke. Nekada je tako i bolje. Imamo određenih problema što se tiče igračkog kadra, odnosno povreda. Vidjet ćemo, još danas imamo trening popodne. Velika utakmica je ispred nas u svakom smislu. Nadam se da ćemo svi skupa sutra uživati u fudbalu”, rekao je Zekić na početku.

Zekić je kao igrač bio sudionik jednog sarajevskog derbija i to u vrijeme kada je igrao za FK Sarajevo.

Meni je ovo drugi derbi. Prvi sam proveo kao igrač. Sa te strane imam iskustva. Sjećam se tog derbija. Nisam ulazio u igru, ali znam da je i onda Željo bio na prvoj poziciji, a mi smo ih razbili. Derbi je uvijek derbi, sa drugačijim impresijama i razmišljanjima. Ne čitam medije niti to ko je favorit. To je 90 minuta, malo specifično. Ostavimo sve po strani. Hladne glave i sa velikom motivacijom te energijom, na tragu onog što smo igrali u Europi, treba odigrati utakmicu. Naravno da se nadam najboljem”, kazao je trener Sarajeva i dodao:

“Tada sam razmišljao da mi je ući barem minut. Sjedać se da je tada Škoro odigrao fantastičnu utakmicu. Znam da je atmosfera bila fantastična i da je bilo sve uredu na i van terena. Sada je moja odgovornost puno veća i tome se iznimno radujem. Treba uživati u životu, čak i nekada kada ti nije lako. Do nekih detalja smo došli sami, niko nam ništa nije poklonio. Ima nekih detalja s kojima nismo bili zadovoljni u Banjoj Luci i treba to anulirati.

Zekić ističe da kao trener teži perfekciji u određenim detaljima.

“Naravno da je ekipa puna samopouzdanja i da mi je to drago. Ja kao trener težim perfekciji u nekakvim detaljima, a momci moraju shvatiti da je svaka utakmica nešto novo za sebe i da nema paranja nosom. Moraš biti prizeman i znati svoje kvalitete. Neću reći da sam dosta oprezan u tome, ali me život naučio da moraš biti prizeman.”

Trener tima sa Koševa ističe da svi moraju biti ponosni na derbi.

“Da me prije neko 30 ili 40 godina pitao, možda bih drugačije razmišljao, ali manje je bitno ono što ja očekujem. Svi moramo biti ponosni na ovaj derbi. Ovaj grad i ova država imaju derbi koji je poznat svugdje u svijetu. Sutra će doći jedno 100 ljudi iz Hrvatske da pogledaju ovu utakmicu, svi su mi već rekli šta i kako trebamo, imam puno savjetnika.”

Sarajevo će protiv Želje igrati bez Nemanje Anđušića koji je doživio tešku povredu u duelu sa Borcem kada ga je neoprezno faulirao Nikolov.

“Nije dobra situacija. Prošao je prvi pregled. Neće ga biti bar dva mjeseca. Težak start, želim mu da se što prije oporavi. Motiv više da za njega odigramo jednu pravu utakmicu.”

Zekić se osvrnuo i na prethodni meč protiv Borca.

“Dok je išla utakmica nisam bio zadovoljan. Kada sam pogledao utakmicu, s nekim sam detaljima bio zadovoljan, a s nekim još nezadovoljniji. Niko nam ništa nije poklonio. Moramo biti svjesni da smo još ekipa u stvaranju i da ima detalja na kojima moramo ozbiljno poraditi. Ne želim biti prekritičan, ali moramo biti svjesni na čemu moramo raditi. Prvenstvo je tek počelo. Ja se moram držati svog posla.”

Trener Sarajeva je imao samo riječi hvale za Željezničar.

“Gledao sam sve utakmice Željezničara ove godine. Do sada sam imao puno pohvala o njima. Forma će se sutra pokazati za vrijeme utakmice. Nadam se da će se osjećati kao kod kuće. Pribojavam se u ovom trenutku da igračima ne dajem previše informacija. Pokušavam da te analize budu što kraće i svrsishodnije. Želim da igrači preuzmu više rizika, da imamo bolji posjed i da smo gore sa što više igrača. Naravno da to u nekim trenucima još ne izgleda tako. Nidal Čelik je praktično ove sezone postao član standardnih 11. Nermin Mujkić je odigrao odličnu utakmicu u Banjoj Luci. Nekada ovisi i o tim detaljima ko će od mlađih igrati. Siguran sam da će u budućnosti biti više i tih mlađih koji su ponikli u Akademiji FK Sarajevo.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16