Sergej Barbarez (53) naredne sedmice će objaviti spisak igrača za utakmice Lige Nacija protiv Njemačke i Mađarske. Obje se igraju u oktobru u Zenici.

Barbarez i njegov tim još uvijek kao glavni cilj imaju izvući reprezentaciju iz dugogodišnje krize proizvedene uveliko nestručnim rukovođenjem državnog tima od strane FS BiH. Uz to i paralelno pokušati stvarati selekciju igrača koja će u naredne dvije i četiri godine pokušati biti što konkurentnija na europskoj mapi.

U fokusu je naravno utakmica protiv Mađarske u kojoj bi bilo dobro ponoviti dobre strane iz Budimpešte i uz veću uigranost ekipe pokušati ponovo osvojiti bod(ove). Protiv Njemačke je iluzorno tražiti priliku za izlazak iz krize, ali ako bi reprezentacija uspjela izbjeći padove u zadnjim minutama kakve je imala protiv Engleske i Nizozemske – i to bi bio snažan korak naprijed.

Ima li nešto pozitivno u slučaju Ahmedhodžić

Za to je naravno potrebno što prije razjasniti koji su to igrači prvi kandidati za početni sastav, te koje su njihove zamjene. Praktično, od 29 igrača koliko je ukupno pozivano za prijateljske utakmice i Ligu Nacija – stvoriti osnovu od 15 – 16 igrača.

Ako bi utakmice Lige Nacija definisale koji je to Barbarezov uži igrački kadar – tu se sada kao prioritet nameće odrediti koja tri stopera, koja tri vezna i kojeg lijevog beka gledamo kao početni sastav.

Taj proces skraćivanja popisa igrača sigurno je teži u vrijeme kada su i porodice igrača de facto javne ličnosti i kada se od svakog poteza selektora pravi medijski bauk.

Iako je slučaj Ahmedhodžić loša stvar za reprezentaciju koja je možda mogla izbjeći – taj primjer ipak možda može imati i nešto pozitivno u sebi. Barbarez je kroz taj slučaj podvukao crvenu liniju svim igračima.

Dva nova imena

Kada je riječ o taktici i igračkom kadru, minutaža igrača u prve dvije utakmice u Ligi Nacija uveliko može biti smjernica na koje igrače će Barbarez računati. Ali i koji ćemo stil igre imati.

Ako je suditi po posljednja dva kola, igrači koje je Barbarez najviše koristio će biti u boljoj formi nego li što su bili kada se objavljivao spisak u augustu. Uz to dobra vijest je da će BiH biti jača za Seada Kolašinca, ali i da je Tarik Muharemović počeo igrati u novom klubu u Seriji B. Muharemović bi praktično mogao na spisku zamijeniti Ahmedhodžića.

U biti to bi značilo kako će spisak imati dva nova imena u odnosu na septembar – imena Kolašinca i Muharemovića.

Kada je riječ o formaciji za sada je najrealnije da će BiH nastaviti igrati sa tri igrača u zadnjoj liniji.

Koga na lijevog beka?

Otežavajuće okolnosti za Barbareza su pozicija lijevog beka na kojoj nije imao rješenje u prve četiri utakmice, pa su tu izredalo više igrača. Nijedan lijevi bek. Druga otežavajuća okolnost je status Benjamina Tahirovića koji nema minutažu u Ajaxu.

Osim što se vraća Kolašinac, dobra vijest za problem lijevog beka je to da je Emir Karić dobio prve ozbiljnije minute u Sturmu na toj poziciji. Uz nastupe Sturma u Ligi Šampiona vjerovatno će imati veću minutažu.

Kada je riječ o Tahiroviću i tu je dobra vijest da ga je Ajax vratio u prvi tim, ali i prijavio za Europa Ligu. S obzirom da je imao neupitan status kod čak tri trenera prošle sezone u Ajaxu, za očekivati je da će do utakmica reprezentacije sakupiti neku minutažu. Bitno je da je zdrav i spreman, a kvalitet je tu.

Reprezentacija pomaže igračima

Od svih igrača koje je Barbarez do sada imao na utakmicama možda je u najtežoj poziciji Madžid Šošić iz Hajduka. Nakon što je igrao vrlo dobro za Hajduk na pripremama, zbog krize u klubu, ali vjerovatno još više zbog situacije oko produženja ugovora je stavljen po strani.

Iako je Barbarez i sam rekao kako će reprezentacija pomoći nekim igračima da pojačaju status u svojim klubovima i time budu bolji za samu reprezentaciju, nekako je propušteno da se na taj način “pogura” Šošić. On čak nije igrao ni za U21 BiH za koju je pozvan u septembru. S obzirom na njegove kvalitete, ali i godine – sigurno je igrač koji zaslužuje podršku za podizanje na viši nivo.

Minutaža kod selektora Sergeja Barbareza:

  1. 360 minuta – Jusuf Gazibegović
  2. 359 minuta – Nikola Katić
  3. 324 minute – Ermedin Demirović
  4. 270 minuta – Benjamin Tahirović
    270 minuta – Nikola Vasilj
    270 minuta – Armin Gigović
  5. 254 minute – Ermin Bičakčić
  6. 213 minuta – Dario Šarić
  7. 180 minuta – Adrian Leon Barišić
    180 minuta – Edin Džeko
    180 minuta – Amar Dedić
  8. 172 minute – Anel Ahmedhodžić
  9. 166 minuta – Nihad Mujakić
  10. 157 minuta – Haris Hajradinović
  11. 150 minuta – Denis Huseinbašić
  12. 101 minuta – Dženis Burnić
  13. 90 minuta – Kenan Pirić
  14. 74 minute – Stjepan Radeljić
  15. 61 minuta – Ivan Bašić
  16. 45 minuta – Rade Krunić
  17. 37 minuta – Esmir Bajraktarević
  18. 27 minuta – Dennis Hadžikadunić
  19. 25 minuta – Haris Tabaković
  20. 11 minuta – Tarik Muharemović
  21. 2 minute – Madžid Šošić
  22. 0 minuta – Osman Hadžikić
    0 minuta – Dal Varešanović
    0 minuta – Ifet Đakovac
    0 minuta – Nail Omerović

BiH u oktobru u Zenici dočekuje Njemačku, pa Mađarsku. Sve informacije o Ligi Nacija pogledajte na linku ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16