Dosadašnji tok Svjetskog prvenstva potvrdio je nezvanične informacije o uputama koje je FIFA dala sudijama vezanim za dosuđivanje penala u Brazilu.

Do sada je na Mundijalu viđeno šest penala, i izuzmemo li jedan koji je dosuđen radi igranja rukom, svi ostali su svirani zbog iste vrste prekršaja.

Naime, još od prve utakmice između Brazila i Hrvatske, pa sve do drugog kola Svjetskog prvenstva, sudije su po uputama FIFA-e odlučile biti minimalno tolerantne prema odbrambenim igračima koji protivničke napadače čuvaju ili guraju rukom.

Čak i najmanji kontakt rukom, poput minimalnog pritiska na rame ili leđa protivničkog igrača, sudije su sankcionisale pokazivanjem na bijelu tačku.

Naši odbrambeni igrači koji većinom igraju u  Bundesligi stoga trebaju biti dodatno oprezniji, jer se takva vrsta prekršaja često toleriše u njemačkom šampionatu, pa bi im se lako moglo desiti, da po navici na sporni način čuvaju protivničke napadače i tako dovedu sudiju u situaciju da olako svira penal protiv Bosne i Hercegovine.

Poziv na oprez!

(Reprezentacija.ba)