GUARUJA (AA) – Dvanaest reprezentativaca Bosne i Hercegovine koji nisu počeli utakmicu s Argentinom u nedjelju na stadionu Maracana u Rio de Janieru, uključujući i Sejada Salihovića, su trenirali u kampu bh. selekcije u Guaruji, javlja specijalni izvještač Anadolu Agency (AA) iz Brazila.

Selektor Safet Sušić je kazao kako je Salihović radio prema posebnom programu, dok su se igrači iz početne postave historijskog meča na Maracani s Argentinom odmarali. Sušić je dodao da popodnevnog treninga neće biti, a da su sutra, uoči puta u Cuiabu planirana dva treninga.

“Salihović će na tim treninzima, kao i na zvaničnom treningu u Cuiabi trenirati maksimalno i ako bude sve uredu velika je vjerovatnoća da zaigra protiv Nigerije”, rekao je Sušić.

Na treningu se pojavio i Vedad Ibišević, strijelac prvog, historijskog gola za bh. reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu. Novinari su selektora Sušića pitali da li razmišlja o promjenama u sastavu za drugu utakmicu s Nigerijom koja se igra u subotu u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

“Razmišljam. Vedo će sigurno igrati u utakmici u kojoj budemo morali ići na pobjedu. Razmišljam još uvijek i razmišljat ću hoće li to biti u utakmici s Nigerijom. Ne smijemo biti naivni. Poraz nas šalje kući, a Nigerijci su veoma opasni kada imaju prostora što znači da ne smijemo jurnuti od starta po svaku cijenu. Nama je bod potrebniji nego njima. O sastavu i taktici ću odlučuti u predstojećim danima”, rekao je popularni Pape.

Dosta informacija o narednim protivnicima BiH u grupi F Nigeriji i Iranu je prikupio Sušićev pomoćnik Borče Sredojević koji je u Curitibi gledao njihov međusobni meč.

“Borče i ja smo razgovarali i ima dosta stvari koje je zablježio. Nigerija je veoma kvalitetna reprezentacija i toga smo svi svjesni. Prije svega imaju dobrog golmana (Vincent Enyeama) koji u francuskoj ligi prošle sezone nije primio gol u 11 utakmica. Fizički su veoma spremni, a najveća opasnost će nam prijetiti od izuzetnog igrača kakav je Emenike”, rekao je Sušić.

Selektor Sušić se na konferenciji za medije uoči treninga zahvalio Brazilcima koji ekipi pružaju konstantnu podršku, kako na Maracani tako i svakodnevno.

“I ovdje bi ljudi bili sretni da nešto napravimo jer znaju našu situaciju iz bliske prošlosti. Najomiljenija smo reprezentacija na Mundijalu i zbog našeg načina igre, bez kalkulacija što se sviđa ljudima”, rekao je Sušić i dodao da ne sumnja da će Zmajevi imati veliku podršku do kraja Mundijala u Brazilu.

Pape je čestitao i rukometašima BiH na plasmanu na SP u Kataru naredne godine.

“Svaka im čast, napravili su veliku stvar i iznenađenje pobijedivši Island. Od srca im čestitamo. I mi smo u bazi bili veoma sretni zbog njihovog uspjeha”, rekao je Sušić.

(Reprezentacija.ba)