Rukometni reprezentativci Bosne i Hercegovine večeras će u 22 sata sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nakon što su sinoć u Reykjaviku napravili  svoj najveći, a za rukometni sport u našoj zemlji historijski uspjeh kakav plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u januaru u Kataru i jeste, piše avaz.ba

“Rukometaši dolaze večeras u 22 sata u Sarajevo. Ne znamo još uvijek da li će biti organizovan svečani doček, ali ćemo mi svi iz Saveza da ih dočekamo. Planirano je da Sarajevo City busom sa našim reprezentativcima obiđe krug po Sarajevu”, rekli su za portal Avaza u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, rukometna reprezentacija BiH nerješenim rezultatom sa selekcijom Islanda (29:29) u revanš susretu dodatnih kvalifikacija (baraž) u Reykjaviku prvi put u historiji je izborila nastup na jednom velikom međunarodnom takmičenju – svjetskom prvenstvu, koje će se u januaru 2015. godine održati u Kataru.

Najveći uspjeh bh. rukometa ostvaren je u šestom pokušaju i nakon više od 17 godina nastojanja brojnih generacija naših najboljih rukometaša. Uspjeh reprezentacije BiH tim je veći što je ostvaren senzacionalnom eliminacijom jedne od najboljih evropskih selekcija.

Bh. rukometaši izborili su nastup u baražu nakon što su u kvalifikacijama osvojili prvo mjesto u grupi, ispred Portugala, Latvije i Estonije.

Iako je žrijeb baraža krajem januara našem timu dodijelio jednog od najtežih protivnika, selektor Dragan Marković bio jedan od rijetkih koji je vjerovao da naša podmlađena ekipa može napraviti podvig.

– U  Island  smo došli puni  samopouzdanja da napravimo senzaciju. Nismo se zadovoljili minimalnom pobjedom kod kuće (33:32). Popravili smo loše elemente iz prvog susreta, popraviili smo odbranu i lakše postizali golove nego u Sarajevu. Od samog starta bilo je jasno da se možemo suprotstaviti favoriziranim Islanđanima. Pokazali smo da se možemo nositi s velikim ekipama kod kuće, ali i u gostima – kazao je Marković.

(Reprezentacija.ba)