Vedad Ibišević, očito, predodređen je da piše historiju bh. fudbala. Nakon što je golom u Kaunasu 15. oktobra prošle godine pogodio za 1:0 i trijumf nad Litvanijom, koji je odveo Bosnu i Hercegovinu na Svjetsko prvenstvo, i ovdje u Brazil Ibiševićevo ime zlatnim slovima ostat će vječno upisano. Dao je prvi gol za BiH na Mundijalima, u porazu od Argentine (1:2) u prvom kolu grupe „F“ na SP odigranom sinoć na stadionu „Maracana“ u Rio de Janeiru.

“Dobro smo igrali i pružili dostojan otpor favorizovanom i velikom protivniku. Nesretno smo otvorili utakmicu, primili gol u trećem minutu. Međutim, i to je fudbal. Ostavili smo srce na terenu i pokazali cijelom svijetu da smo kvalitetna reprezentacija“, rekao je Ibišević, kako javlja specijalni izvještač Anadolu Agency (AA) iz Rio de Janeira, te naglasio:

“Da smo imali malo više sreće mogli smo osvojiti bod protiv Argentine. No, nemamo za čime žaliti. Argentina je bila jača od nas, dali smo maksimum i malo je nedostajalo da ih iznenadimo“.

Ibišević je kazao da mu je drago i posebna čast što je postigao prvi gol za BiH na svjetskim prvenstvima, ali da je mnogo važnije da sa saigračima učini sve što je njihovoj moći da se kvalifikuju u osminu finala šampionata u Brazilu.

„I prije dolaska u Brazil znali smo da ćemo se za drugo mjesto u grupi boriti sa Nigerijom i Iranom. Trebamo biti oprezni u predstojećim susretima, jer i Iranci i Nigerijci imaju istu želju kao i mi, plasman u drugi krug SP. Ipak, ukoliko ponovimo igru kao protiv Argentine vjerujem da nećemo imati problema u nastojanju da igramo osminu finala“, mišljenja je Ibišević.

Ekspedicija fudbalske reprezentacije BiH danas se iz Rio de Janeira vraća u svoju bazu u Guaruju, gdje će se pripremati za susret drugog kola grupe „F“ kojeg će odigrati 21. juna u Cuiabi odigrati protiv Nigerije. Sa Iranom BiH će snage odmjeriti 25. juna u Salvadoru, piše Anadolu Agency.

(Reprezentacija.ba)