Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će odigrati prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u svojoj historiji.

Premijerni meč ne može biti ljepši obzirom da ćemo ga igrati na jednom od najznačajnijih fudbalskih stadiona na svijetu brazilskoj Maracani protiv jedne od najboljih ekipa svijeta Argentine za koju igra najbolji fudbaler današnjice Messi.

Safet Sušić odlučio se večeras izvesti sastav formacijski identičan onome kako smo igrali protiv Obale Slonovače i Meksika u posljednje dvije prijateljske utakmice, no kako od početka priprema nije imao mira sa povredama igrača, tako su povrede došle ponovo po svoje, upravo pred večerašnji meč.

Prvo je Pape ostao bez Ermina Bičačkića, pa je zbog njega pomakao Seada Kolašinca na mjesto stopera, a u tim vratio Sejada Salihovića na poziciju lijevog beka, no prije dva dana povrijedio se i Salihović, pa će Pape tako večeras izvesti formaciju o kojoj je razmišljao od početka priprema, u kojoj će mjesto ponovo naći oporavljeni stoper Hoffenheima Bičakčić.

Praktično to je naš najjači sastav, a kako je Ermin Bičakčić odigrao cijeli susret protiv Santosa bez problema, te kako sam tvrdi da je potpuno spreman, onda ne trebamo sumnjati u ispravnost Sušićeve odluke.

Papeta i saradnike malo je zabrinula informacija da su Argentinci na svojim treninzima tri dana pred utakmicu protiv BiH počeli uigravati drugačiju formaciju od one u kojoj su igrali u posljednje vrijeme, no vjerujemo kako će Sušić  sa svojim Zmajevima naći pravi odgovor na ovaj problem.

Dakle, Bosna i Hercegovina bi u svom prvom meču na Svjetskom prvenstvu trebala igrati u ovoj formaciji i sastavu:

sastav-novi-argentina

Ovakva formacija donosi puno posla za naš vezni red, koji će morati puno trčati i u pravcu napada i odbrane, no vjerujemo kako Bešić, Pjanić, Lulić i Hajrović mogu ponoviti svoje odlične i požrtvovane partije protiv Meksika i Obale Slonovače, a takav način igre znatno će pomoći i našim napadačima Misimoviću i Džeki da sa puno većom slobodom kretanja u napadu budu stalna opasnost za Argentince.

Naravno, vjerujemo kako će “njemačka” odbrana u sastavu Mujdža, Kolašinac, Spahić i Bičakčić, zajedno sa odličnim Asmirom Begovićem imati dobru koordinaciju sa veznim redom, te da ćemo na kraju, bez obzira na rezultat, svi biti zadovoljni prvim historijskim nastupom Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu.

(Reprezentacija.ba)