Svjetski prvaci Argentinci stigli su nakon osvojene titule prvaka svijeta u Beograd odigrati prijateljski susret protiv Jugoslavije. Domaćini su ih ispratili porazom uz tri postignuta gola izuzetno raspoloženog 24-godišnjeg Safeta Sušića.

Sutra će Safet Sušić ponovo odmjeriti snage sa Argentinom, ali ovaj put kao selektor fudbalske reprezentacije BiH.

– Iskreno ne razmišljam previše o tom susretu. Bilo je toliko tih utakmica, posebno prijateljskih, da ih se ne mogu svih sjećati. Tada su Argentinci bili odlični, ali napad koji danas imaju uistinu je magičan. – govori Safet Sušić za Observer.

Pape je prvi selektor koji je uspio odvesti Bosnu i Hercegovinu na jedno veliko takmičenje.

– Ovo je vjerovatno najveća stvar koja se desila našoj zemlji od nezavisnosti. Prošli smo kroz užasan rat i rane su još uvijek svježe. Narod još uvijek pati i fudbal im je možda jedina stvar koja im donosi nešto pozitivno u živote. – smatra naš selektor.

Bosni i Hercegovini slijedi debitantski nastup, ali Sušić ne smatra da je njegova ekipa neiskusna.

– Ne bih rekao da smo neiskusni. Možda ekipa ima neke nedostatke, ali temelj je izuzetno jak. U ovoj ekipi igraju igrači poput Džeke ili Pjanića koji bi imali mjesto u svakom timu na svjetskom prvenstvu. Mnogi kažu da je naša odbrana najslabija tačka reprezentacije, ali se ne slažem. Imamo odličnog Emira Spahića oko kojeg gradimo cijelu zadnju liniju, a povrh svega tu je i jedan od najboljih golmana Asmir Begović. Iskreno, da mi ponudite bilo kojeg drugog golmana na svijetu umjesto Begovića, ljubazno bih vas odbio. – iskren je Pape.

Zmajevi će u Brazilu igrati sa jednim napadačem.

– Ja još uvijek preferiram igru sa dva napadača Džekom i Ibiševićem, ali za dobar rezultat moramo biti pragmatični. Možda se tokom Mundijala i vratimo prijašnjoj formaciji, vidjećemo. Puno se govorilo i o tome kako će Bešić čuvati Messija, ali to je izjava koja je pogrešno protumačena. Bešić će kao igrač na zadnjem veznom mjestu više biti orijentisan na taj zadatak, ali ga neće striktno čuvati. Možda se tokom Mundijala ponovo vratimo ovoj formaciji. – najavljuje Safet Sušić.

– Dopada mi se što na dosadašnjim utakmicama nije bilo puno kalkulacija i svi se trude igrati što bolji fudbal. Mi za protivnike imamo Argentinu koja je jedan od četiri tima koji po meni mogu biti šampioni svijeta, a ne potcjenjujemo i Nigeriju i Iran. Navijači od nas očekuju da možemo proći grupu i to nam je i cilj, obzirom da imamo ekipu koja je to sposobna – iskren je Pape za razgovoru za Observer.

(Reprezentacija.ba)