Došao je i taj dan. Danas počinje Svjetsko prvenstvo na kojemu će Bosanci i Hercegovci po prvi put gledati utakmice svoje reprezentacije. Mundijal pred nama posebno je bitan za mlađe generacije građana naše zemlje, koji ne pamte uzbuđenja koja su predstavljali nastupi bivše Jugoslavije na najvećim takmičenjima, ali koji čvrsto vjeruju kako naša reprezentacija ima kvalitet i snagu da Bosni i Hercegovini napravi najbolju diplomatsku pobjedu i promociju od njenog osamostaljenja.

PIŠE: BOJAN SELESKOVIĆ

Da grupa iz koje su se Zmajevi predvođeni selektorom Safetom Sušićem plasirali u Brazil i nije bila tako lagana kako se to često konstatira najbolje govori činjenica da će iz te grupe čak dvije reprezentacije igrati na Svjetskom prvenstvu, te da neće biti iznenađenje ukoliko se i Grčka i BiH plasiraju u drugi krug takmičenja.

Nikada nismo igrali na velikom takmičenju, pa i ne znamo koliko smo ustvari jaki ili slabi u odnosu na druge reprezentacije, no određene karakteristike našeg nacionalnog tima definitivno nam daju za pravo da u Brazilu očekujemo kvalitetne nastupe i igre Zmajeva, koje će svi se nadamo donijeti i dobre rezultate i novu neizmjernu sreću svim patriotima ove zemlje.

Često se spominje odlična atmosfera i još bolji bratski odnosi među igračima i stručnom štabu, no pokušaćemo se osvrnuti na pet najvećih fudbalskih kvaliteta i aduta naše reprezentacije.

  1. TEHNIČKI POTKOVANI I TRKAČKI JAKI „TROKUTOVI“

trokutovi

Dobro sačinjen spisak putnika za Brazil, ali i nova formacija koju je Pape sa svojim igračima uigravao posljednja tri prijateljska susreta našoj reprezentaciji dali su jednu novu dimenziju na terenu.

Naime, gledajući utakmice protiv Obale Slonovače, Meksika i Santosa, moglo se vidjeti kako se filozofija naše reprezentacije praktično svela na to da za jednog igrača sa loptom u svakom trenutku rade i trče dva igrača bez lopte.

Na desnoj strani u odbrambenom trokutu imamo izuzetno brze i tehnički odlične igrače Spahića, Mujdžu i ispred njih Bešića. Na lijevoj strani Kolašinac, Salihović i Pjanić, ponovo tri izuzetno brza, inteligentna i tehnički jaka igrača. Ako krenemo naprijed, novi trokut po desnoj strani čine Bešić, Hajrović i Misimović, odnosno Pjanić, Lulić i Misimović na lijevoj, a o pokretljivosti i kreativnosti ovih igrača ne treba puno trošiti riječi. Svakako u slučaju pridodavanja bekova u ofanzivi, Mujdža i Salihović  svojom će brzinom, tehnikom i pregledom igre dodatno ojačati „ofanzivni trokut“, baš kao što će Hajrović i Lulić odlično pomoći u odbrambenom poslu. Nismo zaboravili ni na Džeku koji svojim odličnim kretanjem ponovo otvara nove jake zone naše reprezentacije na terenu. Velika prednost je i posjedovanje igrača poput Bešića ili Pjanića u defanzivnom dijelu odbrane, koji omogućavaju puno veću slobodu kretanja Misimoviću koji u novoj formaciji nekada djeluje praktično kao krilo, a nekada kao klasični napadač.

U svakom slučaju, pomenuti trokutovi biće velika snaga naše reprezentacije, te je upitno ukoliko Zmajevi odigraju na svom najvišem nivou, kako uopšte neki protivnik može zaustaviti našu reprezentaciju, obzirom da se takvim stanjem na terenu ne može pohvaliti previše ekipa na svijetu.

  1. ČAK ŠEST GOLGETERA U PRVOJ POSTAVI

zmajevi-trening-reprezentacija_ba

Igrali ofanzivno ili defanzivno, prvi sastav naše reprezentacije jedan je od rijetkih na Mundijalu u kojemu igra čak šest igrača koji redovno pogađaju za svoje klubove.

Počevši od zadnje linije, pa prema napadu, Salihović, Pjanić, Lulić, Hajrović, Misimović i Džeko su svi igrači koji su u svojim timovima često strijelci, te će tako predstavljati permanentnu opasnost za sve protivnike.

Uzmemo li u obzir da su još Salihović, Pjanić, Hajrović i Misimović odlični izvođači slobodnih udaraca i prekida, prisustvo ove šestorice igrača na terenu zasigurno će zadati nesanicu protivničkim selektorima.

  1. SELEKTOR SA ISKUSTVOM DVA MUNDIJALA I MODERNIM POGLEDOM NA FUDBAL

safet-susic-press-2

Nijedan selektor fudbalske reprezentacije BiH nije radio transparentnije i poštenije od Safeta Sušića,a vjerovatno se rad nijednog od njih nije više kritikovao nego li Papetov. Sušić je kao sportski radnik, a ne medijski showman pokazao da je za tim ipak najvažnije ono što se dešava na terenu i u svlačionici, a ne u medijima i po kafanama, pa je tako nakon formacija sa liberom kod Bake Sliškovića i taktike 3-5-2 kod Ćire Blaževića, navijačima Bosne i Hercegovine po prvi put ponudio da gledaju jednu atraktivnu, modernu i napadačku reprezentaciju, a njegov stil i način rada je na kraju nagrađen najvećim uspjehom – plasmanom na Mundijal. Zasigurno, ne slučajno.

Sušić je (ne)namjerno žrtvovao dvije prijateljske utakmice protiv Argentine i Egipta, kako bi mjesec dana pred Mundijal, u pravo vrijeme, sa svojim igračima počeo uvježbavati novi i izuzetno moderni sistem igre, koji se u tri prijateljska meča pokazao i izuzetno efikasnim. Odlična je bila i njegova odluka da u reprezentaciju vrati Muhameda Bešića koji je kako smo već pisali ranije, donio prostora za puno veću kreativnost naših ofanzivaca, ali i podizanje stabilnosti cijele ekipe na jedan viši nivo.

Da je Papetovo iskustvo igranja na dva svjetska prvenstva zlata vrijedno, najbolje smo vidjeli prilikom njegovog planiranja priprema reprezentacije. Safet Sušić je bez kondicionog trenera priveo kraju pripreme za Brazil, te uz odlično raspoređene treninge i primjenu modernih teorija periodizacije trenažnog procesa ispunio svoj cilj da igračima praktično održi takmičarsku formu koju su već stekli u svojim klubovima, neposredno prije dolaska na reprezentativno okupljanje, a da ih ne izlaže dodatnim naporima.

Da je Pape radio dobro najbolje govori podatak da nekoliko dana pred prvu utakmicu na Mundijalu su svi Zmajevi zdravi i spremni, a vjerujem kako ćemo od dvostrukog iskustva Sušića igranja na Svjetskim prvenstvima još dodatno imati koristi tokom samog takmičenja.

     4. ASMIR BEGOVIĆ – SINONIM ZA SIGURNOST I STABILNOST

asmir-begovic-trening-reprezentacija_ba

Dugo godina navijači naše reprezentacije imali su mučnine od stresa kod svakog protivničkog kornera zbog objektivne činjenice da Zmajevi u posljednjih nekoliko godina, sve do dolaska Asmira Begovića na gol naše reprezentacije, nisu imali pravo golmansko rješenje.

Nije ni Begović golman bez greške, no otkako nosi „jedinicu“ naše reprezentacije svi navijači puno mirnije gledaju utakmice BiH, a znamo da popularni „Bega“ podiže i sigurnost na terenu svojim saigračima i naravno stručnom štabu. Kada on vikne „Ja!“ vjerujte da lopta neće završiti nigdje, no čvrsto zagrljena u njegovim rukama.

Begović je i dobar komandant, pa ga uvijek možete čuti kako raspoređuje svoje saigrače kako u igri, tako i kod prekida, a nećemo zaboraviti ni činjenicu da izuzetno precizno rukom i nogom degažira lopte, što može biti ključno kod kontra napada naše reprezentacije.

Naravno, ne zaboravljamo ni na to, „Bega“ zna zabiti i gol.

  1. SOLIDNA KLUPA

ibisevic_fejzic_kolasinac_vrsajevic_reprezentacija_ba

Fudbalska reprezentacija BiH uvijek je imala problem sa činjenicom da u svom sastavu nema kvalitetne rezervne igrače. Dobrom selekcijom Sušića i njegovih saradnika Zmajevi danas na klupi imaju više nego solidna rješenja za gotovo sve pozicije u timu.

Na klupi je odlični golman Jasmin Fejzić. I u odbrani imamo dobre rezerve. Za bekove konkurišu lijevo Salihović i Kolašinac, a desno Mujdža, Vranješ i Vršajević. Između Spahića, Kolašinca, Bičakčića, Šunjića i Vranješa, neće biti teško odabrati solidan stoperski par prema potrebi date utakmice.

Ne treba zaboraviti ni na činjenicu da na klupi sjedi odlični veznjak Haris Medunjanin koji može uskočiti umjesto Pjanića, Bešića ili čak i Misimovića, te da i za poziciju krila imamo na klupi vrlodobrog Višću. Uz oporavljenog Bičačkića i Sejad Salihović značajno može pojačati vezni red. Ne zaboravljamo ni Senijada Ibričića, ali i često osporavane Tina Sušića i Anela Hadžića koji svoje zadatke na terenu mogu obaviti izuzetno korektno.

Kvalitet klupe naše reprezentacije, u konačnici, najbolje će vam biti jasan kada vidite da na njoj sjedi jedan od najboljih golgetera Bundeslige Vedad Ibišević.

Svih gore pet navedenih aduta, iskreno mi, kao navijaču, daje umjereni optimizam pred početak najvećeg svjetskog spektakla na svijetu.

(Reprezentacija.ba)