Posljednji put dres reprezentacije BiH nosio je 28. veljače 2012. protiv Brazila (poraz 2:1). Nekoliko mjeseci kasnije odlučio se na zasluženu nogometnu mirovinu poželjevši svojim suigračima sreću u kvalifikacijama za SP 2014.
Želja mu se ostvarila i za četiri dana bodrit će izabranike Safeta Sušića u povijesnom debitantskom nastupu na velikim natjecanjima. Stadion Maracana, protivnik Argentina. Za zaljubljenike u nogomet teško da može bolje…, piše Dnevni List.

– Raduje dobra forma koju reprezentacija pokazuje kroz posljednje prijateljske utakmice. Iako to u konačnici ne znači puno, uvijek je dobro uhvatiti pobjednički ritam i u natjecanje ući s dobrim rezultatima, nego da je obratno, kazao je Saša Papac za Dnevni list.

Neiskustvo je hendikep

Argentinu ne treba posebno predstavljati, jasno je koliko težak posao očekuje Sušićeve igrače.
– Prvo je kolo i Argentina na otvaranju vjerojatno neće biti u vrhunskoj formi. Tu trebamo vidjeti našu šansu i tražiti pozitivan rezultat od kojeg ne treba bježati. Ne treba napominjati snagu Argentine, ona se odavno zna. Međutim, otvaranje prvenstva uvijek nosi posebnu težinu i mislim da BiH može očekivati dobar rezultat.

Fokus javnosti se zbog atraktivnosti sveo uglavnom na Argentinu. Ipak, Papac smatra da će Iran i Nigerija pokazati stvarnu spremnost bh. vrste.

– Bez obzira na rezultat protiv Argentine, protiv Irana i Nigerije ćemo vidjeti jesmo li kadri proći dalje. Očekujem pravu borbu koja će pokazati jesmo li spremni učiniti novi iskorak. Nezahvalno je biti prognozer za Svjetsko prvenstvo, puno toga može donijeti prevagu na jednu ili drugu stranu. Imaš tri utakmice pokazati najbolje od sebe i izboriti se za veliki rezultat. Što će biti…, vidjet ćemo.

Kao jedan od nedostatka bh. reprezentacije, nogometni kritičari navode neiskustvo igranja velikih natjecanja.

– Realno, to može biti hendikep. Istina, naši igrači igraju u jakim europskim klubovima i ligama, ali Svjetsko prvenstvo je ipak nešto drugo. Nitko od nas, osim izbornika Sušića, to nije doživio. Ne mislim samo na igrače. Novinari, navijači… svima je ovo nešto novo i vidi se nesnalaženje. U nogometu se puno puta dosad pokazalo koliko je važno iskustvo. I što god da se dogodi u Brazilu, konačno ćemo moći reći da imamo iskustvo s velikog natjecanja. A to je za jednu reprezentaciju itekako važna stvar.

Džeki prednost

Nekadašnji izbornik BiH Blaž Slišković izjavio je da bi protiv Argentine išao ‘na sve ili ništa’…
– Logično je da Baka tako razmišlja. On je i kao igrač i kao trener uvijek bio orijentiran na ofenzivniji nogomet, za gol više. A i profil igrača kojima Sušić raspolaže je takav da je teško igrati ‘zatvoreno’.

Međutim…

– Ne vjerujem da će se Sušić odlučiti na ‘sve ili ništa’. Čisto sumnjam da možemo na takvoj razini takvom igrom parirati Argentini 90 minuta. Realno je očekivati igru s jednim napadačem, a vjerujem da prednost ima Edin Džeko, koji pokazuje odličnu formu.

Svojevremeno je za Vedada Ibiševića Safet Sušić kazao da je ‘jedini igrač koji ga nikada nije iznevjerio’. Međutim, protiv Argentine će Ibišević biti ‘taktička žrtva’.

– Očekujem da i on dadne svoj doprinos u toj utakmici, uostalom kao i svaki igrač koji dobije priliku igrati. Džeko je u prednosti, ali Ibišević može dati veliki doprinos. Što se tiče Džeke, on je naš najbolji igrač i logično je da naša igra bude ‘okrenuta’ prema njemu. On je kapacitet koji nas može vući naprijed čitavo prvenstvo, zaključio je Papac.

Ključni igrači Hrvatske u idealnoj formi

Hrvatska je dobila čast otvoriti SP s Brazilom. Koliko Vatreni mogu u skupini s domaćinom, Meksikom i Kamerunom?

– Za Hrvatsku vrijedi isto što i za BiH. Brazil na otvaranju vjerojatno neće biti u najboljoj formi i Hrvatska treba tražiti svoju šansu već kroz prvu utakmicu. Ono na čemu Hrvatska ima pravo graditi svoj optimizam jest činjenica da su joj ključni igrači u idealnoj formi. Po imenima Hrvatska stvarno ima prejaku momčad i s pravom može ‘pucati’ na prolaz skupine. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći izbornik Niko Kovač, koji nema previše trenerskog iskustva, komentirao je Papac.

Mogući angažman u NS-u BiH

Nedavno su čelnici Nogometnog saveza BiH obavili razgovore s Papcom. Hoće li doći do nekog angažmana, zasada je nepoznato.

– Razgovarali smo u dva navrata, ali nakon Svjetskog prvenstva ćemo vidjeti što i kako dalje. Postoji obostrana želja za suradnjom, nije u pitanju nikakav trenerski posao, to me trenutačno ne zanima, ali razgovarali smo o radu vezanom za mlađe reprezentativne kategorije, kazao je Papac.

Uspješna igračka karijera

Najveći dio karijere Papac je proveo u Rangersu, najtrofejnijem škotskom klubu. Na Ibrox je stigao 2006. iz bečke Austrije i to na inzistiranje francuskog stručnjaka Paula Le Guena, koji je u istom prijelaznom roku preuzeo Rangers i osim Papca sa sobom doveo još deset novih igrača. Trener koji je s Lyonom osvojio tri naslova prvaka u Škotskoj se zadržao samo nekoliko mjeseci, a od jedanaest igrača koje je doveo, na Ibroxu se uspio zadržati samo Papac, koji je u šest godina postao jedan od najcjenjenijih stranaca u povijesti škotskog giganta.

U povijesnim knjigama će ostati zapisano da je minutažu skupljao u 227 utakmica te je dao značajan doprinos u osvajanju osam trofeja – tri naslova prvaka (2009., 2010., 2011.), dva škotska kupa (2008., 2009.) i dva Liga kupa (2008., 2010., 2011.), a 2008. je igrao u finalu Kupa UEFA protiv ruskog Zenita (0:2).

Nogomet je Papac počeo igrati u Veležu, nastavio u Zrinjskom, a u austrijski Kärnten je 2001. prešao iz Širokog Brijega. Nakon tri sezone u klubu iz Klagenfurta, 2004. je, nakon ispadanja Kärntena u niži rang, karijeru nastavio u bečkoj Austriji s kojom je već u prvoj sezoni osvojio nacionalni Kup, a onda i dvostruku krunu kojom se oprostio od Beča.

Istina, 2006. je počeo sezonu s novim austrijskim prvakom, ali je posljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka ipak potpisao trogodišnji ugovor s Rangersom.

– Kakav dan. Ujutro sam bio u Zenici, zatim sam zajedno s ostalim reprezentativcima iz sarajevske zračne luke otputovao na Maltu, a onda u popodnevnim satima iz La Valette privatnim zrakoplovom prema Glasgowu. Naravno da je bilo naporno, ali isplatilo se, kazao je tada Papac koji se odmah po potpisu ugovora istim zrakoplovom vratio na Maltu, gdje je reprezentacija BiH igrala svoju prvu utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine.

Mjesec i pol dana kasnije reprezentacija je pod izborničkom palicom Blaža Sliškovića u Zenici izgubila od Grčke (0:4), a kasnije se ispostavilo da je to bila njegova posljednja utakmica za reprezentaciju sve do rujna 2011. kada se, nakon višegodišnjeg bojkota uzrokovanog nezadovoljstvom stanjem u Nogometnom savezu BiH, u utakmici protiv Bjelorusije (2:0) pristao vratiti u reprezentativni dres. Istina, 2008. Papac je prihvatio poziv Mehe Kodre, no kako je ovaj smijenjen prije nego što je Mostarac odigrao ijednu utakmicu, njegov bojkot se nastavio.

Posljednju utakmicu za reprezentaciju je odigrao 28. veljače ove godine protiv Brazila, dok je posljednju utakmicu u karijeri odigrao 7. travnja protiv St. Mirrena.

(Reprezentacija.ba)