Bez Džeke i bez Pjanića, ali i bez problema fudbalska reprezentacija BiH je slavila protiv mladog tima Santosa i tako ubilježila treću pobjedu u nizu za veliko samopouzdanje u njihovoj ekipi pred početak Svjetskog prvenstva piše Fifa.com.

U razgovoru za zvaničnu internet stranicu FIFA-e naš selektor Safet Sušić otkriva planove protiv Argentine, značaj prijateljskih utakmica, komentariše stanje povrijeđenih igrača.

FIFA.com: Safete, da li ste zadovoljni sa nastupom vašeg tima u pobjedi nad mladim timom Santosa?

SS: Mislim da nije bilo nimalo loše. Bila je to dobra utakmica, sa puno šansi na obje strane, puno golova, puno lijepih akcija. Mislim da možemo biti zadovoljni.

FIFA.com: Da li su posljednji rezultati pojačali samopouzdanje u reprezentaciji BiH?

SS: Svakako, svakako. Samopouzdanje koje nam je bilo poljuljano nakon dva vezana poraza sada se vratilo. Momci su sada, primjetno, u odličnom raspoloženju. U posljednjim prijateljskim utakmicama čak su pokušavali i neke nove stvari na terenu, koje su prethodno radili sa puno straha. Evidentno je da su igrali u opuštenoj atmosferi i da su posljednji rezultati pomogli da se vrati samopouzdanje, ali i timski moral koji je na visokom nivou.

Fifa.com; Kakvo je zdravstveno stanje Pjanića i Džeke?

SS: Niko od naših igrača nije ozbiljno povrijeđen. Četiri igrača sam poštedio meča protiv Santosa ne želivši ništa rizikovati. Džeko uopšte nije bio povrijeđen, nego je bio umoran. Ostala tri igrača imala su manje povrede. Da igramo sutra protiv Argentine, svi bi bili spremni.

messiaguero

Fifa.com: Planirate li na Lionela Messija poslati striktnog čuvara na terenu?

SS: To je i za mene dilema. Mislim da nije dobro žrtvovati igrača da cijeli susret čuva samo Messija. Mi imamo idealnog igrača za taj zadatak, Muhameda Bešića, ali je on toliko fizički spreman da ga je šteta žrtvovati u potpunosti na Messija koji nekada zna po nekoliko minuta biti isključen iz aktivne igre. Messi će vjerovatno imati puno slobode u igri, ali svaki put kad primi loptu, neko će morati biti blizu njega. Nikada do sada na nekog igrača nismo igrali “flastera”, pa sumnjam da će to biti i ovaj put.

Selektor Safet Sušić najuspješniji je fudbaler Bosne i Hercegovine svih vremena, a brojem pobjeda na klupi reprezentacije, te naravno plasmanom Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo, postao je i najuspješnijim selektorom naše zemlje u historiji.

(Reprezentacija.ba)