Pod patronatom šefice recepcije, konobari, sobarice i ostalo osoblje učili su kako na bosanskom reći “Dobro veče.”, “Kako si?”, “Dobro sam”, “Kako se zoveš?”, “Ja se zovem…” i sl.

GUARUJA (AA) – Bakir Tiro

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine danas stižu u Guaruju, gdje je njihova baza tokom predstojećeg Svjetskog prvenstva u Brazilu, javlja specijalni izvještač Anadolu Agency (AA).

U čast popularnih “Zmajeva” danas u 15 sati po lokalnom vremenu Brazilci će upriličiti i doček za selektora Safeta Sušića i reprezentativce. Svečanosti će prisustvovati i gradonačelnica Guaruje Maria Antonieta de Brito.

Inače, Guaruja je u znaku Bosne i Herecegovine. Zastave BiH mogu se vidjeti u brojnim barovima. Sigurnost u turističkom gradu na obali Atlantika podignuta je na viši nivo. Hotel “Casa Grande” u kojem će boraviti bh. delegacija pod opsadom je policije i vojske Brazila. Uposlenici gradske čistoće juče su specijalno čistili i uređivali Aveniju Miguel Estefano u kojem se nalazi baza BiH.

panasonic_za_tekst

Da bi sve proteklo kako treba, osoblje hotela dodatno se trudilo u pripremi dočeka ekipe jedinog debitanta na predstojećem Mundijalu. Naime, na recepciji “Casa Grande” organiziran je kratki kurs osnovnih pojmova bosanskog jezika za zaposlene u hotelu.

Pod patronatom šefice recepcije, konobari, sobarice i ostalo osoblje učili su kako na bosanskom reći “Dobro veče.”, “Kako si?”, “Dobro sam”, “Kako se zoveš?”, “Ja se zovem…” i sl.

“Moramo učiti bosanski. Bosanci predstavljate Guaruju. Želimo da igrači BiH imaju što bolji tretman ovdje kako bi ostvarili što bolji rezultat na SP”, istakli su za Anadolu Agency uposleni “Casa Grande” u Guaruji, hotela koji će od danas pa dok BiH igra na Mundijalu biti zatvorenog tipa.

Zanimljivo, velika većina stanovnika Brazila, tako i Guaruje, uopće ne govori engleski, odnosno niti jedan jezik izuzev maternjeg portugalskog. To je slučaj čak i u nekim hotelima, na aerodromima i raznim javnim mjestima u kojima bi u drugim zemljama svijeta bilo uobičajeno da uposleni obavezno govore engleski jezik.

(Reprezentacija.ba)