Drago mi je što mogu pomoći bosanskoj reprezentaciji ovdje u Brazilu, istakao je za Anadolu Agency Saša Buterin, domaćin fudbalske reprezentacije BiH za vrijeme SP u Brazilu

SAO PAULO/GUARUJA – (AA) – Bakir Tiro

Balkanca ima svugdje. I u većini slučajeva sposobni su ljudi, te se dobro snalaze u brojnim državama svijeta. Takav je Saša Buterin, Hrvat koji se prije 20 godina doselio ovdje u Brazil.

“Došao sam zbog žene i ostao dvije decenije”, rekao je Buterin u razgovoru sa specijalnim izvještačem Anadolu Agency (AA) sa Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Kaže život ga nije mazio. Ipak, zadovoljan je u Brazilu, a ni slutio nije da će obavljati posao koji ga očekuje u narednih najmanje 25 dana.

panasonic_za_tekst

“Iz Zagreba sam. Drago mi je što mogu pomoći bosanskoj reprezentaciji ovdje u Brazilu. Ja sam im domaćin. Od BiH na Svjetskom prvenstvu očekujemo puno, ne samo ja, nego i Brazilci, pogotovo od prvog meča protiv Argentine. I sve najbolje. Dobrodošli”, istakao je Buterin koji je od juče 24 sata na usluzi delegaciji Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH u Guaruji.

Posao je dobio na poziv Gradske uprave Guaruje. U prvim danima njegove “misije na predstojećem Mundijalu” stalno mora putovati na relaciji Sao Paulo – Guaruja, jer na Međunarodnom aerodromu “Guaruhas” dočekuje Bosance i Hercegovce koji pristižu u Brazil.

“To je za izluditi. Zbog gužvi u prometu odselio sam iz Sao Paula. Tako je u svim većim gradovima Brazila, pa svi koji iz BiH namjeravaju doći ovamo neka znaju da će izluditi u prometu. No, to ti je ovdje način života”, istakao je Buterin za Anadolu Agency.

Kaže, sutra je za njega poseban dan, jer iz Guaruje u Sao Paulo ide po reprezentativce BiH.

“Bit će mi drago upoznati dečke. Odlični su i ovdje će svi navijati za njih protiv Argentine. Ako pobijede, Brazil će ih godinama slaviti”, kazao je Buterin, koji zbog novog izazova posebno prati mečeve BiH, te se istinski radovao pobjedama popularnih “zmajeva” u pripremnim utakmicama za Mundijal protiv Obale Slonovače (2:1) i Meksika (1:0).

I Saša Buterin upozorava sve navijače BiH koji se upute u Brazil da obrate pažnju na ulici, kako ne bi bili meta pljačkaša.

“Svugdje u Brazilu danas je nesigurno. Međutim, ako se paziš, manja je mogućnost da ti se nešto desi. Osobno za 20 godina nisam imao nikakvu neugodnost, ali mnogi jesu, pa treba biti pažljiv. Posebno su opasni klinci koji se kreću u grupama i pljačkaju ljude. Zato, svi koji dođu u Brazil trebaju se kretati u grupi, jer se ne usude olako napasti više ljudi”, mišljenja je Buterin.

Radi kao DJ po barovima

Momka koji kao DJ radi po brojnim brazilskim, ali nekada i hrvatskim barovima, već su svi zavoljeli u delegaciji N/FS BiH.

“Sale se odlično uklopio među nas. Stvarno, u svakom trenutku nam je na usluzi i ekspresno rješava sve naše zahtjeve”, kazao je Adnan Džemidžić iz delegacije N/FS BiH u Guaruji.

(Reprezentacija.ba)