Davno su prošla vremena kada su se aktivnosti tokom okupljanja i priprema naše fudbalske reprezentacije prepuštala slučajnosti. Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, u saradnji sa selektorom Safetom Sušićem, danas brine i pomno planira svaki segment priprema Zmajeva.

Osim vrhunskih uslova za smještaj i trening koje je NFSBIH obezbijedio na pripremama u Sarajevu, SAD-u i Brazilu, krovna kuća bh. fudbala posvetila je pažnju i sigurnosti Zmajeva tokom priprema u SAD-u i Brazilu gdje će o našim najboljim fudbalerima brigu voditi sigurnosni eksperti.

Prije nego je naša reprezentacija došla u St. Louis i Chicago, tamo je već nekoliko dana boravio Mirsad Ćatić, uposlenik agencije Securitas,  a u Brazilu će im se pridružiti i Žarko Laketa, inače uposlenik Granične policije BiH.

panasonic_za_tekst

– Zadatak koji imamo cijelo vrijeme jeste priprema procedura i pravila prema uslovima u kojima se reprezentacija nalazi. Za nas je važna lokacija hotela, raspored soba, pozicija lokacije na kojoj igrači treniraju. Brinemo o koordinaciji sa lokalnim obezbjeđenjem, pratimo kretanje svih ljudi koji bi na bilo koji način mogli poremetiti red unutar reprezentacije… – govori za Reprezentacija.ba portal Mirsad Ćatić koji je svoj prvi veći zadatak sa reprezentacijom imao kada je obezbjeđivao njihovu sigurnost na terenu u Kaunasu tokom proslave plasmana na Svjetsko prvenstvo.

Bezbjednjaci naše reprezentacije gotovo su neprimjetni, svoje značke nose često ispod sportske opreme naše reprezentacije.

– Možemo biti zadovoljni obavljenim poslom u St. Louisu i Chicagu obzirom da su boravak i utakmice protekle bez većih poteškoća. Mislim da su i gleadoci i navijači naše reprezentacije zadovoljni, kako rezultatom, tako i odnosom nas koji smo koncentrisani na sigurnosnt i obezbjeđivanje osnovnih uslova rada naše reprezentacije, a koji smo našli prostora za njihove potrebe kao što su upoznavanje i fotografisanje sa igračima. – konstatuje Ćatić.

U St. Louisu organizator utakmice našoj je reprezentaciji stavio na raspolaganje dvojicu lokalnih policajaca bh. korijena Adisa Bećirovića i Darka Omeragića, koji su ispunili sva očekivanja. U našoj reprezentaciji su insistirali da isti dvojac brine o sigurnosti Zmajeva i u Chicagu, pa su Bećirović i Omeragić brinuli zajedno sa Mirsadom Ćatićem o Zmajevima i tokom priprema za utakmicu protiv Meksika.

(Reprezentacija.ba)