Naša reprezentacija jučer je bez većih problema u pripremnoj prijateljskoj utakmici savladala Obalu Slonovače sa 2:1. Za Zmajeve je od prve minute igralo čak pet igrača rođenih iza 1. januara 1990. godine.

 

Protivnici su igrali u kombinovanom, ali izuzetno jakom sastavu, a treba reći da je i naša reprezentacija bila značajno desetkovana povredama. U zadnjoj liniji nedostajali su standardni Bičakčić i Mujdža, a već nakon manje od 20 minuta igre teren je napustio i Sead Kolašinac. Sušić nije mogao računati i na najbržeg igrača u reprezentaciji Senada Lulića, tako da smo utakmicu praktično odigrali bez gotovo pola standardnog tima, te tri od četiri standardna defanzivca.

Ipak, Zmajevi su bili bolji protivnik tokom cijelog susreta, te je sama sreća spasila protivnike da se utakmica ne završi većom gol razlikom. Gol koji smo primili na kraju susreta jednako je naivan koliko i nekoliko propuštenih prilika tokom utakmice, no takve se stvari sigurno neće ponavljati na mečevima na Svjetskom prvenstvu.

Najveći kapital jučerašnje pobjede za našu reprezentaciju leži u činjenici da se u prvom sastavu Zmajeva našlo čak pet igrača rođenih iza 1. januara 1990. godine.

nagrada-igra

Miralem Pjanić, Edin Višća (1990.), Izet Hajrović (1991.), Muhamed Bešić (1992.) i Sead Kolašinac (1993.) bili su među nositeljima igre naše reprezentacije i među najboljim pojedinicima, te su suret odigrali poput rutinera koji u svojim nogama imaju 50 i više reprezentativnih utakmica. U ovu skupinu ubrojili bi se da su igrali i inače standardni prvotimac Ermin Bičakčić (1990.) i rezervista Sven Sušić (1992.).

Ni ostatak ekipe nije puno stariji pa je Vranješ rođen 1989. godine, Šunjić 1988. godine, Begović 1987. godine, Džeko 1986. godine, dok prosjek godina “kvare” Misimović koji je 1982. godište i najstariji Spahić koji je rođen 1980. godine.

Pravi spoj mladosti i iskustva složićete se.

Zmajevi su, dakle, jučer na terenu imali ekipu sa prosjekom od 26 godina starosti, što govori da je pred ovom generacijom izuzetno svijetla budućnost, koja će nadamo se uz nastavak sistematskog rada kakav je uveo Safet Sušić sa svojim pomoćnicima, ali i kolegama iz mladih selekcija, u narednim godinama biti dodatno pojačana novim mladim igračima iz U21, U19 i U17 selekcija naše zemlje, ali i sigurno i nekim novim bh. talentima koja će se pojaviti diljem Europe, SAD-a, Kanade, Australije…

(Reprezentacija.ba)