Selektor Safet Sušić najavio je kako rezultati u pripremnim utakmicama ne znače puno, pa jučer nije izgledao pretjerano sretan nakon pobjede njegove ekipe protiv Obale Slonovače.

– Čestitao bih svojim igračima. Pobijedili smo jednu dobru reprezentaciju i to mislim sasvim zasluženo. – konstatovao je Safet Sušić.

Tokom utakmice na povrede su se žalili Kolašinac, Begović, Vranješ, Spahić…

– Mislim da nijedna povreda nije ozbiljne prirode. Da se radilo o kvalifikacionoj utakmici ili utakmici Svjetskog prvenstva mislim da bi oni svi nastavili da igraju. Nismo željeli rizikovati i uvjeren sam da ćemo već sljedeću utakmicu na njih moći računati. – govori Pape.

nagrada-igra

Muhamed Bešić se na velika vrata vratio u repreznetaciju

– Bešića mi nikada nismo izgubili iz vida. Uvijek sam pratio njegove igre, posebno nakon njegovog odlaska u Mađarsku. Nikada nisam sumnjao u njegove kvalitete. U posljednjih godinu dana puno je napredovao i tehnički i taktički i fizički i uvjeren sam da će on dugo vremena biti jedan od glavnih igrača naše reprezentacije. – prokomentarisao je naš selektor.

Pape je otkrio čime je bio zadovoljan, a čime nezadovoljan na jučerašnjoj utakmici

– Moram reći da sam najzadovoljniji angažmanom igrača tokom cijele utakmice. Igračima sam rekao da su navijači prošli put kući otišli razočarani ne zbog rezultata, nego zbog nezalaganja. Shvatili su tu poruku i dali su sve od sebe da se iskupe kod navijača. Ono što nisam zadovoljan, Obala Slonovače je imala puno prekida, slobodnih udaraca i kornera i tako smo i primili gol na kraju. Nedostajalo nam je i visokih igrača, tako da je svaki prekid protivnika bio razlog za strahovanje. Moramo praviti što manje faulova, prekida, kornera za protivnika… – govori Pape.

U reprezentaciji su prvi put zajedno na terenu značajne uloge dobili Šunjić i Vranješ

– Šunjić koji je bio naš mladi reprezentativac nije puno igrao za ovu reprezentaciju, dok je Vranješ igrao u kvalifikacijama do povrede. Tu su mladi momci i veoma su dobro obavili svoj posao i prije svega pojačali su konkurenciju. Sada mi nude više rješenja uz ostale igrače u odbrani. – smatra selektor.

Nastup Edina Džeke bio je odličan. Dijamant se fantastično zalagao, što je nagrađeno sa dva gola

– O Edinu Džeki ne treba trošiti riječi. On je samo nastavio svojim putem kakvim je krenuo u Manchester Cityu. Nadam se da će mu ovakva forma dugo trajati. – iskren je Sušić.

Raspoloženje navijača uzburkala je odluka Safeta Sušića da suspenduje Borisa Pandžu, te sa spiska za Brazil prekriži Ervina Zukanovića

– Što se tiče Borisa Pandže, nakon njegovih uistinu nekorektnih izjava, tražio sam da ga suspenduje Savez, jer nije imao pravo govoriti onakve stvari. Kada nije imao kluba ja sam ga pozivao, ali sada nakon dolaska novih igrača i povratka starih nije pozvan jer ima prema mom mišljenju puno boljih igrača od njega.

Što se tiče Zukanovića napravio je veliku grešku. Znam koliko se Savez trudio da on dobije vizu i s obzirom da je povrijedio ljude iz Saveza i naljutio saigrače i stručni štab, odlučio sam da nećemo više računati na njega. – zaključio je press konferenciju Safet Sušić.

(Reprezentacija.ba)