Naša fudbalska reprezentacija slavila je sa 2:1 protiv Obale Slonovače u prvoj pripremnoj utakmici za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

nagrada-igra

Slavili smo golovima Edina Džeke iz 17. i 53. minute. Mogli smo pobijediti i sa većom gol razlikom, no za Misimovića netipična sebičnost, te za Džeku netipična nepreciznost kod nekih izglednih prilika, bile su prepreka za veće vodstvo, koje je gledajući na broj izglednih šansi na poluvremenu moglo iznositi i 4:0.

Nova formacija za puno brže i pokretljivije izdanje Zmajeva

Safet Sušić se odlučio na novu formaciju u odnosu na onu kojom smo igrali u posljednje dvije godine, te su Zmajevi zaigrali sa jednim klasičnim napadačem Edinom Džekom, ali i sa novom ulogom za Zvjezdana Misimovića, koji praktično bio drugi napadač ili polušpic.

Na krilima su špartali Edin Višća i Izet Hajrović koji su osim u napadu i u odbrani imali striktne obaveze, pa smo ih tako, posebno Izeta Hajrovića, često gledali kako pomažu bekovima duboko u našoj polovini terena.

Raduje da je odlično funkcionisao tandem u sredini terena Miralem Pjanić – Muhamed Bešić, koji su sa nevjerovatnom lakoćom i smirenošću iznosili loptu na protivničku polovinu i tako pokretali napade naše reprezentacije, ali isto tako i zatvarali protivničke kretnje kroz sredinu terena ka našem golu.

Sav taj ofanzivni dio našeg tima bio je izuzetno agresivan i nasrtljiv na protivnika što je urodilo mnogobrojnim greškama protivničke odbrane. Nažalost, nismo uspjeli kazniti sve njihove greške, ali smo pokazali da znamo igrati jedan drugačiji fudbal od onog koji se u reprezentaciji BiH gajio dvije decenije.

U odbrani je stoperski tandem Emir Spahić – Toni Šunjić više nego korektno odradio svoj zadatak, a na bekovima smo gledali Seada Kolašinca i Ognjena Vranješa. Kolašinac je odlično držao lijevu stranu, no nažalost zbog povrede je napustio igru nakon nepunih pola sata igre. Kako saznajemo ne radi se o ozbiljnijoj povredi. Sa druge strane Vranješ nije igrao na svojoj matičnoj poziciji, pa je imao više problema da zaustavi vanserijski brze i neugodne krilne igrače Obale Slonovače.

Asmir Begović imao je problema zbog kojih je ljekarski tim skidao njegove rukavice, ali i problema sa leđima zbog kojih nije bio u mogućnosti degažirati loptu nakon golauta, pa su taj zadatak preuzeli Emir Spahić i Sejad Salihović. Begović nije želio zamjenu, pa pretpostavljamo kako njegovi naredni nastupi nisu upitni.

Prekidi ahilova peta Zmajeva

Svaki korner i prekid Obale Slonovače bio je značajan problem za našu odbranu i golmana. U nekoliko navrata sama sreća spasila je Zmajeve primljenog gola, a poprilično smo naivno primili gol kada je Didier Drogba iskoristio jedan od najjednostavnijih fudbalskih trikova, svoje igrače u našem živom zidu, da bez prepreke šutira direktno u gol Begovića sa 18 metara udaljenosti.

Na tome će se sigurno još raditi, jer naivni golovi su luksuz koji si ne smijete dopustiti na Svjetskom prvenstvu.

Pobjeda i dobar nastup u pravi trenutak

Nakon dva poraza protiv Argentine i Egipta, te nekih drugih stranih uticaja koji su pokušali narušiti atmosferu u repreznetaciji, pobjeda nad Obalom Slonovače, te dobra igra naših reprezentativaca, ponovo su vratili pozitivno ozračje oko reprezentacije i dobro raspoloženje među navijače.

Zmajevi nastavljaju sa pripremama u Chicagu gdje će u noći sa utorka na srijedu odigrati prijateljski meč protiv Meksika.

(Reprezentacija.ba)