Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je od svoga osnivanja pa do danas odigrala ukupno pet mečeva protiv selekcija iz Afrike.

Prva tekma protiv zemlje sa afričkog kontinenta je odigrana 24. februara 1997. godine kada je BiH remizirala protiv Zimbambvea rezultatom 2:2.

Nakon toga, krajem 1997. godine smo poraženi u prijateljskom susretu protiv Tunisa sa 2:1.

Zatim u narednih nešto više od 12 godina nismo igrali kontrolne mečeve protiv reprezentacije iz Afrike. Naredna je odigrana u Sarajevu 3. marta protiv Gane.

Bila je to prva utakmica aktuelnog selektora Safeta Sušića na klupi Zmajeva. Selektorov debi je obilježen pobjedom od 2:1.

Povela je Gana preko Muntarija u 22. minuti susreta. Poslije toga uslijedila je “bomba” Pjanića za poravnanje rezultata, a Vedad Ibišević je u 65. minuti meča pogodio za pobjedu BiH.

Krajem 2012. godine smo trijumfovali protiv Alžira sa 0:1. Uslovi za utakmicu su bili loši zbog natopljenosti terena, a završena je minimalnom pobjedom BiH. Gol je postigao igrač Željezničara, Muamer Svraka.

Posljednji meč protiv afričkih selekcija i ujedno posljednji općenito naši reprezentativci su odigrali 5. marta ove godine u austrijskom Innsbrucku protiv Egipta.

Jedno loše izdanje naših reprezentativaca koštalo nas je poraza od 0:2.

Obala Bjelokosti sa sličnim stilom igre poput Nigerije

Pred nama je večeras meč protiv Obale Bjelokosti u okviru priprema pred nastup na Svjetskom prvenstvu. Nakon Obale Bjelokosti, u grupnoj fazi nas čeka Nigerija.

Ove reprezentacije gaje sličan stil igre i što se tiče ostvarenih uspjeha u tome prednjači Nigerija.

Reprezentacija Nigerije je prošle godine osvojila Afrički kup nacija, dok je Obala Bjelokosti značajniji uspjeh ostvarila plasmanon u 1/4 finale pomenutog takmičenja 2010. godine.

Obala Bjelokosti se na Svjetsko prvenstvo uspjela plasirati 2006. i 2010. godine. Reprezentacija Nigerije se plasirala na Mundijal 2010. godine, a takmičenje su završili kao posljednji u grupi.

U posljednja dva međusobna susreta odigrana tokom mjeseca jula prošle godine oba tima su ostvarila pobjede. Prvo je Nigerija trijumfovala na svom stadionu rezultatom 4:1, da bi u revanšu Drogba i društvo slavili pobjedu od 2:0.

(Reprezentacija.ba)