Povodom izjave Ervina Zukanovića, objavljene u  u srestvima informisanja, u kojoj je navedeno da je NS/FS BiH odgovoran što nije dobio vizu za SAD, zbog čega se nije pridružio reprezentaciji  na pripremama za Svjetsko prvenstvo, koje su u toku u St. Louisu, a slijede u Čikagu, Nogometni savez BiH javnost informiše o slijedećem:

NS/FS BiH se blagovremeno  obratio Ambasadi SAD za pribavljanje vize za Ervina Zukanovića, te je, uz dostavljanje potrebne propisane aplikacije,  zakazan i intervju za 20. 05. 2014. Godine, na kojem se  Zukanović pojavio. Uz uobičajeno razumijevanje Američke ambasade,  očekivalo se  brzo izdavanje vize, kao i za sve ostale reprezentativce,  koji su pribavili američke vize u proteklih nekoliko godina (primjera radi, Asmir Avdukić je dobio vizu prije aktuelnog putovanja u SAD iako je aplicirao za vizu poslije Zukanovića)

Međutim, Zukanović nije dobio vizu do 27. 05. 2014. godine. Nakon saznanja da se pojavio odredjeni problem, NS/FS BiH je kontaktirao nadležne osobe iz Ambasade SAD i Ministarstva inostranih poslova BiH, ali je dobio samo informaciju  da viza nije izdata i da je postupak u toku, bez daljeg obrazloženja, kao i da bilo kakve dalje intervencije nisu svrsishodne i dozvoljene.

Shodno tome, evidentno je da NS/FS BiH nije i ne može biti odgovoran za neizdavanje vize za Ervina Zukanovića, zbog čega njegove izjave smatra apsolutno neargumentovanim i nedobronamjernim.

Nakon što se saznalo za probleme oko izdavanja vize, selektor Safet Sušić je rekao da računa na Zukanovića i da će ga pozvati na Svjetsko prvenstvo u Brazil bez obzira da li će moći da putuje u SAD.

Međutim, poslije neosnovanih optužbi ovog igrača i pored njegovih neubjedljivih naknadnih izjava,  te nakon konsultacija sa stručnim štabom i igračima, selektor Sušić neće računati na Zukanovića za Mundijal u Brazilu.

(Reprezentacija.ba)