Najuspješniju sezonu od naših reprezentaivaca ima Edin Džeko koji je sa Manchester Cityem osvojio titulu prvaka Premiershipa. 

Osim toga Džeko je igrao sjajno tokom cijele sezone, a osvojio je i titulu najboljeg strijelca ovosezonskog Liga Kupa Engleske.  Vedad Ibišević je imao dosta lošiju situaciju sa ekipom Stuttgarta koji je završni dio sezone u Bundesligi provela u borbi za opstanak.

Edin Džeko – Golgeter koji svoje prilike maksimalno iskoristi

Naš “Dijamant” je ove sezone u okviru Premiershipa odigrao 31 utakmicu i postigao 16 golova. Svoje prilike na terenu je gotovo maksimalno iskorištavao, te je u drugoj polusezoni uglavom igrao u početnoj postavi novog prvaka Engleske.

Sedam puta je asistirao i zaradio tri žuta kartona.

U okviru FA Kupa je odigrao pet mečeva i dva puta zatresao mrežu protivnika, uz pet asistencija.

Također je u okviru Liga Kupa Engleske nastupio u pet navrata. Tresao je mrežu šest puta i zahvaljujući tom učinku se okitio titulom najboljeg strijelca pomenutog natjecanja za proteklu sezonu. Uz to je upisao i dvije asistencije.

U Ligi prvaka je odigrao sedam mečeva koje je okončao sa dva gola, jednom asistencijom i jednim žutim kartonom.

Dodajmo i to da je Edin Džeko igrač sa najviše odigranih utakmica ove sezone od Zmajeva koji putuju u Brazil.

Vedad Ibišević – Loša završnica sezone za “Kralja šesnaesterca” 

Napadač Stuttgarta Vedad Ibišević će vjerovatno željeti što prije da zaboravi finiš sezone u njemačkoj Bundesligi.

Počelo je veoma dobro za “Kralja šesnaesterca”, no kako je sezona odmicala stvari su postajale sve gore. Pred kraj sezone Ibišević je zaradio crveni karton zbog kojeg je suspendiran na pet utakmica.

Za vrijeme njegovog odsustva Stuttgart je nizao poraze, a nakon isteka suspenzije zbog promjene trenera izgubio je mjesto u početnoj postavi.

Odigrao je 28 mečeva i postigao 10 golova. Tri puta je asistirao suigračima. Zaradio je četiri žuta i jedan, pomenuti crveni karton.

U okviru DFB Kupa je odigrao dvije utakmice i tri puta se našao u ulozi strijelca.

U Europskoj ligi je upisao četiri nastupa u kojima se u dva navrata našao u ulozi egzekutora golova.

(Reprezentacija.ba)