Bh. golman govorio o svojoj situaciji u Chelseaju, mogućnosti prelaska u neki drugi klub, dolasku Milana Đurića u Englesku…

Nova sezona, nove nedaće. Asmir Begović, koji je na početku prošle sezone doveden u Chelsea kao ozbiljan izazivač Thibautu Courtoiu na mjestu prvog golmana londonskog tima, i u ovoj sezoni je samo vjerni navijač svoje ekipe, piše “Dnevni avaz”.

Svih 20 premijerligaških utakmica lidera engleske lige gledao je s klupe, a priliku da stane na gol imao je samo u četiri navrata, i to u Liga kupu i FA kupu.

Ta statistika dovoljno govori o Asmirovom statusu u timu, ali i privlači pažnju manjih engleskih klubova, koji u drugom golmanu Chelseaja ide svog eventualnog prvog pa se kroz medije konstantno provlače informacije o interesu Stokea, Evertona, West Hama…

Conte je odličan

U razgovoru za “Dnevni avaz” Asmir je govorio o svojoj situaciji u Chelseaju, mogućnosti prelaska u neki drugi klub, dolasku Milana Đurića u Englesku…

Asmire, vjerovatno Vam je dosadilo to pitanje, ali ono se samo nameće kao prvo, koliko ste zaista zadovoljni, odnosno nezadovoljni u Chelseaju?

“Ne mogu reći da sam nezadovoljan. U jednom sam od najboljih klubova na svijetu, radim s najboljim trenerima i igračima, a to je, na kraju krajeva, ono što svako od nas želi – da bude među najboljima. Osim toga, ove sezone se borimo i za titulu”.

Ali, klupa Vam, vjerovatno, ne pada lako?

“Naravno da mi ne odgovara sjedenje na njoj. Ne bih sebe smatrao sportistom da ne želim da igram u svakoj utakmici. No, sada je situacija takva kakva jeste. No, naporno radim i čekam svoju priliku”.

Kakav je uopće stav menadžera Antonija Contea prema Vama? Razgovarate li s njim o svojoj budućnosti?

“Conte je odličan trener. Stvarno je užitak raditi s njim, ima dobar odnos s igračima. Razgovaramo, između ostalog, i o mojoj ulozi u timu, ali ekipi trenutno ide dobro, a teško je očekivati da se mijenja nešto što funkcionira”.

Šta je s drugim klubovima? Navodno ih je nekoliko koji bi Vas voljeli pozajmiti. Koliko Vas i da li Vas uopće privlači ideja odlaska u manji klub, pod uvjetom da redovno branite?

“Nemam problem s veličinom kluba. To je, uostalom, relativno. Pokazao sam tokom karijere da sam spreman na korake koji će mi pomoći da se razvijam. Mnogo toga se piše posljednjih dana, ali je činjenica da sam ja pod ugovorom s Chelseajem i da su oni ti koji imaju posljednju riječ”.

Ostati u Engleskoj

Gdje se vidite za nekoliko godina? Toliko ste do sada napravili pa me zanima koje Vas ambicije vode u budućnost?

“Želim napredovati, želim igrati i, naravno, želim pobjeđivati. Imam još mnogo vremena ispred sebe u karijeri i mislim da se sa svakim novim danom nešto nauči. Svakako se vidim u Engleskoj. Ovo je najbolja liga na svijetu. Ovdje sam već dugo i nadam se da ću tu i ostati”.

Milan Đurić u Bristol Cityju. Je li mu to dobar potez i ima li budućnosti za njega u Engleskoj? I, s tim u vezi, jeste li bili u kontaktu u posljednjih desetak dana?

“Mislim da je to odličan potez za Milana. Bili smo u kontaktu sve vrijeme, mislim da je izabrao odlično organiziran i uređen klub, koji igra igru koja njemu odgovara. Uvjeren sam da će mu Championship savršeno odgovarati i da će pokazati da je zaslužio da bude tu”.

Novogodišnji praznici su iza nas. Šta ste sami sebi poželjeli u 2017. godini?

“Prije svega dobro zdravlje mojoj porodici. To je ispred svega”.

Kćerka Taylor oduševljena je dolaskom bebe

Supruga i Vi očekujete bebu. Kako teku pripreme za veliki trenutak i možete li nam prenijeti svoje emocije po tom pitanju?

“Sve je u savršenom redu i to je najvažnije. Svi se veoma radujemo prinovi. Naša kćerka Taylor je oduševljena. Svi jedva čekamo taj trenutak i moram priznati da se zaista osjećam sjajno”.

Kada jednom odeš na SP, želiš to ponoviti

Moramo se malo dotaći reprezentacije Bosne i Hercegovine. Put do Svjetskog prvenstva je težak, ali vjerujem da razmišljate o plasmanu u Rusiju.

“Naravno da razmišljam, svi mi mislimo o tome. Već sam to rekao, pored svega u mojoj karijeri, najveća stvar bio je nastup na Svjetskom prvenstvu. To je nešto neopisivo. Ali, kada jednom dođete tamo, onda želite da to osjetite opet i napravite korak naprijed. Zato stalno mislim o tome i jedva čekam utakmice reprezentacije. Situacija nije idealna, ali vjerujem da imamo ekipu koja može izboriti plasman u Rusiju”.

(Reprezentacija.ba)