Grke potresle velike turbulencije

Nakon kvalifikacija za SP 2014 u kojima su igrali protiv BiH, fudbalska reprezentacija Grčke doživjela je mnoge turbulencije.

Promjene trenera, domaći porazi od Sjeverne Irske, Farskih Ostrva i Rumunije, te samo bod protiv Finske u Fudbalskom savezu Grčke upalili su crvenu lampicu. Doveden je i novi selektor, ali je na početku mandata izgubio od Luksemburga.

Ipak, u tekućim kvalifikacijama, nakon tri odigrana kola u našoj grupi, Grčka zauzima drugo mjesto sa maksimalnih devet bodova, dok je BiH treća sa šest bodova.

Evo šta se dešavalo sa Grcima u protekle dvije godine.

Nakon kvalifikacija u kojima ih je BiH poslala u baraž, naši naredni protivnici su na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine ispali u osmini finala od Kostarike nakon penala, a Portugalac Fernando Santos napustio je mjesto selektora Grčke nakon četiri godine (Santos je kasnije preuzeo Portugal, sa kojim je osvojio Euro 2016).

claudio ranieri-greece

Grčki savez je za nasljednika Santosa izabrao iskusnog Claudija Ranierija, od kojeg su očekivali da se bez većih problema plasira na Europsko prvenstvo s obzirom da su se Grci nalazili u relativno povoljnoj grupi (Rumunija, Mađarska, Sjeverna Irska, Finska i Farska Ostrva).

Ranieri je potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan 1,6 miliona eura, ali nije se proslavio na kormilu prvaka Europe iz 2004. godine.

Italijanski stručnjak je u prva četiri susreta kvalifikacija osvojio samo jedan bod (remi protiv Finske, te tri domaća poraza od Rumunije, Sjeverne Irske i Farskih Ostrva) i rastanak je bio neminovnost.

Svi ljubitelji fudbala znaju da je Ranieri nakon neuspjele misije u Grčkoj, preuzeo engleski Leicester i osvojio Premiership.

Umjesto Ranierija, na klupu Grčke privremeno je došao Kostas Tsanas.

Tsanas je Grke predvodio u osam mečeva (šest kvalifikacionih i dva prijateljska) i ostvario samo jednu pobjedu i to u posljednjem susretu kvalifikacija protiv Mađarske sa 4:3.

skibbe-greece-national-team-4-1

Interesantno da je Grčka u periodu od sedmog septembra 2014. godine do 11. oktobra 2015. godine imala niz od čak 12 utakmica bez pobjede i samo tri postignuta gola.

Grčka je kvalifikacije za EP u Francuskoj završila na posljednjoj poziciji u grupi F sa samo šest bodova (jedan trijumf, tri remija i šest poraza) i vjerovali ili ne oba puta izgubila od Farksih Ostrva (selekcija Farskih Ostrva je u posljednjih 15 godina u zvaničnim susretima ostvarila ukupno pet pobjeda).

Reprezentaciji Grčke ovo su bile jedne od najgorih kvalifikacija u historiji i morali su napraviti korjenite promjene.

greece-euro-2004-champion

Uzimajući u obzir da su pod vodstvom Otta Rehhagela senzacionalno osvojili Euro 2004. godine, čelni ljudi grčkog saveza odlučili su da novi selektor nacionalnog tima bude Nijemac Michael Skibbe.

Skibbe je debitovao porazom u prijateljskom meču sa Luksemburgom u gostima (0:1), ali je upravo u prijateljskim susretima (sedam mečeva) isprobao veliki broj igrača i uspješno počeo kvalifikacije za SP.

Njemački stručnjak ima pet pobjeda u nizu na klupi Grčke (tri kvalifikacione i dvije prijateljske utakmice) i sa puno optimizma dočekuje duel sa našom selekcijom.

Grci su protiv Kipra na svom terenu i Estonije u gostima (obje utakmice dobili sa 2:0) igrali strpljivo, čekali greške protivnika, a u oba meča su u pojedinim trenucima imali po pet igrača u defanzivi, što dovoljno govori sa koliko opreznosti Skibbe ulazi u svaki susret.

samaras greece national team

Također, Grčka je podmladila svoj tim, pa u odnosu na prethodne godine u reprezentaciji više nema Gekasa, Salpingidisa, Samarasa, Vyntre i Holebasa.

Podatak da je 12 igrača do 25 godina konkurisalo za posljednji susret protiv Estonije (20 fudbalera bilo u konkurenciji), dovoljno govori koliko Grci razmišljaju o budućnosti i da su na vrijeme napravili smjenu generacija.

(Reprezentacija.ba)