Bh. reprezentativac je najbolji strijelac Medipol Basaksehira ove sezone

Edin Višća jedan je od najboljih fudbalera Super lige Turske u ovosezonskih devet kola. Sa četiri pogotka, uz Marcija Mosorua, najbolji je strijelac Medipol Basaksehira, lidera na prvenstvenoj tabeli sa dva boda više od Besiktasa i tri u odnosu na Galatasaray, piše Anadolu Agency (AA).

Medipol Basaksehir juče je deklasirao Akhisar Belediyespor, rezultatom 5:1, uz dva gola Višće. Njegova ekipa je primila najmanje golova u šampionatu (5), a postigla najviše (22). Fascinantan je i podatak da u posljednjih 18 utakmica u Super ligi Višća, zamjenik kapitena slavnog Emre Belozoglua, i društvo ne znaju za poraz. Radi fantastičnih igara i rezultata u tekućoj sezoni mnogi Medipol Basaksehir nazivaju “turski Leicester”, po uzoru na prošlosezonskog senzacionalnog šampiona Engleske.

“Dobro nam ide. Godi činjenica da smo prvi na tabeli i da smo ispred velikana turskog fudbala. Prijaju i sve pohvale. Međutim, čvrsto smo na zemlji i nismo upali u zamku euforije. Ne znam da li smo, odnosno da li ćemo biti turski Leicester, ali smo uz Bayern primili najmanje golova u Evropi”, rekao je Višća u telefonskom razgovoru za Anadolu Agency (AA), naglasivši:

“Nama je najvažnije da igramo za sada odlično i u defanzivi i prema naprijed, da smo kompaktni. Ekipa smo koja puno trči i to je ključ naših uspjeha. Dvije posljednje sezone završili smo na četvrtom mjestu, sada smo prvi na tabeli i nemamo pritisak da moramo biti prvaci. Analiziramo utakmicu po utakmicu i tako se i ponašamo na terenu. Trijumf juče nad Akhisarom za nas je prošlost. Okrećemo se već danas 10. kolu i derbiju sa Galatasarayem”.

– Mediapol Basaksehir može još bolje –

Na pitanje da se, ipak, malo osvrne na jučerašnju sjajnu partiju, dva postignuta gola i veliku pobjedu od 5:1, uvijek skromni Višća, istakao je:

“Napredujemo iz sezone u sezonu, iz utakmice u utakmicu. Imamo još prostora za napredak i možemo još bolje u to smo sigurni svi u klubu. Što se tiče meča sa Akhisarom, nismo im dali nikakvu šansu. Tokom svih 90 minuta igre stvari smo držali pod kontrolom, nismo se opuštali i to je bilo to”.

Iako im nije prioritetan cilj, u Medipol Basaksehiru ne odriču se unaprijed eventualnog osvajanja titule državnog prvaka.

“Kako sam ranije rekao, nemamo nikakav pritisak i to može biti naša dodatna šansa. Ozbiljni smo i dat ćemo sve od sebe na napravimo historijski rezultat. Samo da svi budu zdravi. Najveći konkurenti za titulu su nam Besiktas i Galatasaray. Fenerbahce je nešto lošije ušao u sezonu i u ovom prvenstvu mislim da neće moći imati šampionske ambicije. Besiktas igra i u Ligi prvaka, počet će i Kup Turske. Puno je utakmica, sezona je duga i može još puno toga da se desi… Imamo šanse i da budemo prvaci, no naš prioritetni cilj ostaje plasman među prve četiri ekipe i plasman u Evropu”, kazao je Višća.

U petak, u 10. kolu Super lige Turske, od 20 sati na istanbulskoj “Turk Telekom Areni” Galatasaray će ugostiti Medipol Basaksehir.

“To nije najvažnija utakmica u sezoni, jer ima puno da se igra. Ipak, i nama i njima izuzetno je bitna. Ukoliko ponovimo igru, tj. odigramo kako znamo možemo se nadati nastavku dobre serije i pozitivnom rezultatu na gostovanju Galatasarayu”, smatra Višća, koji je već šestu sezonu u turskom fudbalu i gdje je kako kaže “presretan i prezadovoljan jer je u odlično organizovanom klubu, okružen vrhunskim profesionalcima”.

– Uz veliko zalaganje do cilja u Atini

U odnosu na susret protiv Galatasaraya, Višća smatra da ga sa reprezentacijom BiH 13. novembra u Atini očekuje presudna utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo “Rusija 2018”.

“U Belgiji smo izgubili. Očekivali smo više. Međutim, podbacili smo. Ne bih se vraćao više na to. Kipar smo jedva pobijedili. Nije bilo jednostavno u glavama poslije debakla u Briselu. Uspjeli smo upisati tri boda i to je najvažnije. Naša ključna utakmica u kvalifikacijama za SP je sa Grcima, da se vratimo na pravi put i da se borimo za drugo mjesto u grupi. Imamo kvalitet. Nadam se i vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat u Atini. Do cilja možemo stići samo uz veliko zalaganje. Morat ćemo dati i više od 100 posto mogućnosti da bi se radovali u Atini. Ne moramo imati ljepotu u igri. Bitno je da se zalažemo jedni za druge na terenu. Bitan je samo finalni proizvod, rezultat”, kategoričan je Višća.

(Reprezentacija.ba)