Begović debitovao u najluđoj noći

Još od kada je 2005. godine počeo braniti za Portsmouth Asmir Begović (29) spominjao se kao jedan od novih “slučajeva Ibrahimović”, odnosno kao jedan od igrača potencijalno svjetske klase koji je bh. porijekla a koji nikada neće zaigrati za Bosnu i Hercegovinu.

Begović je nastupao za U21 Kanadu i zato nije mogao braniti za Bosnu i Hercegovinu. A onda, iznenada, FIFA 2009. godine odlučuje da igrači koji su nastupali za U21 tim jedne države, mogu kasnije, uz posebno odobrenje nastupati za A tim druge države.

U tom trenutku Begović za jednu kanadsku radio stanicu daje izjavu kako neće igrati za BiH, nego ipak za Kanadu, što je jako razljutilo bh. navijače, no pokazalo se kao Asmirov blef da umiri novinare u Kanadi dok ne dobije poziv za nastup u BiH.

Fudbalski savez BiH predvođen Munibom Ušanovićem u kraktom je periodu pokrenuo potrebnu proceduru, u koju je uključen i bivši U21 holandski reprezentativac Haris Medunjanin, pa je Ćiro Blažević 2009. godine mogao računati na ove igrače. Danas su Begović i Medunjanin nerazdvojni prijatelji.

Asmir Begović svoj debi imao je 10. oktobra 2009. godine u Talinu u Estoniji, kada smo slavili sa 0:2 i plasirali se u svoj prvi historijski baraž za jednu od najluđih bh. noći.

Bili smo na licu mjesta i podsjećamo se kako je to izgledalo.

U Parizu 2011. godine na utakmici Francuska – BiH na poluvremenu se povrijedio Hasagić i među stative je stao Begović koji je od tog trenutka postao definitivnim prvim golmanom Bosne i Hercegovine.

Asmir je danas jedno od većih golmanskih imena u svijetu, te golman jednog od najvećih klubova današnjice Chelsea, a sa BiH je igrao Svjetsko prvenstvo.

Složićete se – pravi happyend!

(Reprezentacija.ba)