Karelis na 20 ovosezonskih nastupa postigao 12 pogodaka

Sotiris Ninis (26) i Giannis Fetfatzidis (25) svojevremeno su važili za najveće talente grčkog nogometa, kojima se zbog besprijekornih tehničkih karakteristika predviđala velika karijera.

Iako su imali sve preduvjete za uspjeh, igrajući za velikane kakvi su Panathinaikos i Olympiacos, spletom okolnosti obojica su za vrlo kratko vrijeme pali u zaborav, što je rezultiralo i gubitkom mjesta u nacionalnom timu.

Piše: Admir Vatreš

Vrlo sličan slučaj ovom je onaj Nikolaosa Karelisa (24), napadača belgijskog Genka i trenutno najefikasnijeg grčkog igrača.

Proba u Arsenalu

Samo s 15 godina potpisao je profesionalni ugovor s Ergotelisom, a njegov talenat odmah je uočio Arsenal, gdje je boravio na desetodnevnoj probi.

Unatoč dobrim impresijama, nikada nije došlo do realizacije transfera, a Karelis je naredne četiri godine (2008-2012) ostao u Ergotelisu, za koji je u tom periodu postigao svega jedan pogodak.

Četiri godine u Ergotelisu

Potom je uslijedila jednogodišnja avantura u ruskom Amkaru, gdje se u devet odigranih utakmica nije upisivao u strijelce.

Izgledalo je da će doživjeti identičnu sudbinu Ninisa i Fetfatzidisa, ali Karelis je potom dobio novu šansu, koju je uz veliki trud i iskoristio.

Nova šansa

Vratio se u Grčku 2013. godine potpisavši ugovor s Panathinaikosom, u čijem dresu je za tri sezone odigrao 113 utakmica, postigavši 36 pogodaka.

S drugim najvećim grčkim klubom, čiji su ga navijači zbog slične konstitucije i stila igre prozvali “Grčki Hulk”, 2014. osvojio je kup, a iste godine dobio je i poziv u nacionalni tim.

Karelis dok je igrao za Panathinaikos

Sjajne igre rezultirale su interesom brojnih evropskih klubova poput Torina, Werdera, Lillea, Anderlechta i Getafea, ali niko nije bio spreman platiti cifru od 3.5 miliona eura, koliko je za njega tražilo rukovodstvo grčke momčadi.

Najuporniji je bio Genk, koji ga je nakon dvije odbijene ponude uspio dovesti u januaru 2016. godine i to za milion eura manje od prvobitne cijene.

Popularne “zelene” napustio je kao najbolji strijelac prvog dijela sezone 2015/16 s devet pogodaka i pet asistencija.

Debi iz snova

Imao je debi iz snova u Genku, kojem je kao zamjena donio pobjedu protiv Zultea u 88. minuti i to na spektakularan način.

Trener belgijske momčadi, Peter Maes, bio je oduševljen grčkim napadačem, kojem je tada predvidio sjajnu budućnost u svom klubu.

“Trebao nam je igrač s Karelisovim sposobnostima. On je brz, jak, pametan i može igrati na svakoj poziciji u napadu. Ima sposobnost da postane starter. Ne trebaju nam lideri, već igrači koji igraju timski i daju maksimum za tim, a Karelis je jedan od njih”, rekao je Maes.

Prvi strijelac Genka ove sezone

Karelis je u drugom dijelu sezone za Genk postigao 11 pogodaka, a odličnu golgetersku formu nastavio je i u novoj sezoni.

U ukupno 20 odigranih mečeva poentirao je 12 puta, a jednom je bio i asistent. Ako se pak gleda čitava godina, ukupno je zabio 24 pogotka, uključujući i onaj za Grčku u prijateljskom susretu protiv Crne Gore.

Starter protiv Estonije

Za grčki tim odigrao je ukupno 15 mečeva, postigavši dva gola.

Minuli duel s Estoncima započeo je od prve minute, dok je protiv Kipra ušao u završnici.

U susretu s Estonijom

Iako grčki selektor, Michael Skibbe, preferira igru s jednim klasičnim centarforom (Mitroglou), Karelis se jednako dobro snalazi na krilu i vrlo je vjerovatno da ga zbog sjajne forme “gurne u vatru” i protiv BiH.

Na kakvu god se njemački stručnjak varijantu odlučio, s posebnom pažnjom treba motriti na ovog igrača, u čije golgeterske sposobnosti se možete uvjeriti i u priloženim video materijalima.


(Reprezentacija.ba)

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo Reprezentacija.ba portala i Reprezentacija.ba portal ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.