Miralem Pjanić govorio za FIFA TV

Bh. reprezentativac i član talijanskog Juventusa, Miralem Pjanić (26), u razgovoru za FIFA TV govorio je svojoj igračkoj karijeri i nastupima u reprezentaciji naše države.

“Prva godina je uvijek teška. Juventus je ozbiljan klub koji želi odbraniti sve trofeje iz prošle sezone i dogurati što dalje u Ligi šampiona. Drago mi je što sam u ovako velikom klubu. Za sada je sve dobro i nadam se da ćemo zajedno osvojiti mnogo titula”, rekao je Pjanić na početku razgovora o svom novom klubu.

Pjanić se prisjetio perioda kada je s porodicom izbjegao u Luksemburg, gdje je i počeo igračku karijeru.

“Sa godinu dana sam otišao s porodicom u Luksemburg. Bio mi je veliki san postati nogometaš. Počeo sam igrati vrlo rano sa svojim ocem i tako sam zavolio ovu igru. Moj uzor je bio Zinedine Zidane, kojeg još uvijek smatram najboljim igračem svih vremena”.

Došao je u akademiju Metza 2004. godine, a sa 17 godina je zabilježio debi za prvi tim.

“Imao sam sreću da pređem u Metz. Bilo je tu i drugih, možda većih mogućnosti, ali privukla me filozofija kluba. Za mene će to uvijek biti poseban klub. Prije nekoliko mjeseci vratio sam se tamo, posjetio bivše trenere i njima je naravno bilo drago”.

Pjanić u dresu Juventusa

Pjanića je put iz Metza 2008. godine odveo u Lyon, iz kojeg je nakon tri uspješne sezone prešao u Romu.

“Mislim da su to bile najljepše godine moje karijere. Tu sam mogao dokazati da sam dobar igrač radeći sa sjajnim trenerima poput Enriquea, Garcije i Spallettija. Roma će uvijek ostati u mom srcu. Proveo sam pet sjajnih godina tamo i taj klub je ključni u razvoju moje karijere. Danas sam u Juventusu i nadam se da ću biti barem jednako uspješan kao u Romi”.

Kada je internacionalni uspjeh u pitanju, Pjanić je bio dio bh. selekcije koja je ostvarila povijesni plasman na SP u Brazilu 2014. godine.

“Bio sam dio te ekipe koja se prvi put kvalifikovala na svjetsko prvenstvo. To je nešto fantastično za mene. Poseban je osjećaj slušati našu himnu na takmičenju koje gleda cijeli svijet”.

Dotakao se i aktuelnih kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. godine.

“Belgija je sigurno favorit u našoj grupi, ali mi ćemo se boriti za prva dva mjesta. Bit će teško, jer danas svi igraju hrabro, tako i autsajderi. Morat ćemo osvojiti maksimalan broj bodova protiv tih ekipa”.

Na kraju je poručio da želi ostati upamćen prvenstveno kao dobra osoba.

“Želim da me pamte kao dobru osobu i nekog pozitivnog, igrača koji je zabilježio mnogo golova i asistencija”.

(Reprezentacija.ba)