U BiH‏ Povodom obilježavanja 19. maja World IBD Day (Svjetskog dana upalnih bolesti crijeva ) Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa u Bosni i Hercgovini ove godine je obilježio centralnom manifestacijom pod nazivom “Let za bolji svijet ” i to 17. maja 2014. godine u 16h ispred hotela “Hercegovina” na Ilidži.

Tom prilikom pustiili smo golubove pismonoše da nas svojim letom dovedu do boljeg sutra. Kao što golub simbolizira simbol mira, prijateljstva i ljubavi, i kao što smo svi mi uz naše Zmajeve svim srcem, tako su se i oni danas prikljućili našoj akciji i potvrdili da su uz svoju zemlju i sve nas.

Na simboličan način želimo reći da je važno biti tu. Barem tren, barem čas. Jer važno je biti jedan uz drugoga. Ovoj akciji pridružilo se i Udruženje uzgajivača golubova pismonoša “LETAČ” – Sarajevo, koji su za ovu akciju pustiti u let svoje golubove pismonoše.

Na kraju Obilježavana Svjetskog dana IBD-a smo pozvali sve prisutne da pozivom na humanitarni broj doniraju novac nastradalom stanovništvu od poplava u Bosni i Hercegovini.

(Reprezentacija.ba)