Hajdukov 22-godišnji veznjak Tino Sven Sušić pridružio se popisu nogometaša koji su dobili poziv za Svjetsko prvenstvo u selekcijama u kojima su izbornici njihovi očevi, stričevi ili bliski rođaci, piše Klix.ba.

Na tom su popisu od ranije Urugvajac Milton Viera za SP 1966. godine, Talijan Paolo Maldini (1998. godina), naš Niko Kranjčar i Srbin Dušan Petković (2006. godine), te Argentinac Sergio Agüero, Holanđanin Mark van Bommel, Amerikanac Michael Bradley i Slovak Vladimir Weiss za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Tino Sven Sušić zaradio je poziv svog amidže Safeta Sušića za nastup u reprezentaciji Bosne i Hercegovine za smotru u Brazilu. Budući da ima i belgijsko i hrvatsko državljanstvo, mogao je birati u kojoj će se reprezentaciji pokušati izboriti za svoje mjesto. Krajem prošle godine poručio je da želi igrati za Bosnu i Hercegovinu, iako je nastupao za belgijsku U18 i U19 reprezentaciju, budući da je odrastao u toj zemlji.

“Jako sam povezan s Belgijom, ali moja cijela porodica je iz Bosne. Tamo su moji korijeni, pa sam donio logičnu odluku”, objasnio je za službenu stranicu FIFA-e.

“Nije lako nositi moje prezime. Tek moram dokazati da sam u reprezentaciju pozvan zbog mog rada, a ne zbog imena, odnosno zbog mog amidže. Naučio sam se živjeti s time. Neki misle da sam upao u selekciju preko veze, ali ja to ne gledam na taj način i pokušat ću napraviti sve što mogu kako bih dokazao da nije tako”, kaže Sušić.

“Budući da nije bilo prijenosa konferencije za novinare mog amidže kada je objavljivao popis na televiziji u Hrvatskoj, tek sam preko interneta saznao da sam pozvan. Bio sam apsolutno oduševljen. Moj dječački san je postao stvarnost. Radio sam naporno da bi se to dogodilo. Vrlo sam ponosan i sretan”, dodao je Hajdukov nogometaš, te istaknuo veliku ulogu koju je u njegovoj karijeri odigrao otac Sead, bivši nogometaš Crvene zvezde i stariji brat Safeta Sušića.

“Ako postoji jedna osoba kojoj se moram zahvaliti, onda je to on. Uvijek me je jako poticao i pomagao mi u mom razvoju. Puno mu dugujem, on je moj uzor.”, prenosi Klix.ba.

(Reprezentacija.ba)