Ermin Bičakčić veliko je pojačanje za našu reprezentaciju. Iako je nakon nastupa za kadetski tim BiH, nastupao za Njemačku, konačna odluka je bila da prošle godine u augustu debituje za seniorski tim Bosne i Hercegovine. Stoper Eintrachta kojega su njemački mediji uvrstili u tim sezone Bundeslige, priča za “Nogometni savez BiH” o svojim prvim sjećanjima na Svjetsko prvenstvo, svojoj povredi zbog koje će propustiti prvi dio priprema, ali i o privatnim stvarima, poput igračkih idola ili koliko mu treba da napravi njegovu specifičnu frizuru.

Prvo Svjetsko prvenstvo kojeg se sjećaš?

“Bilo je to 2006. u Njemačkoj, tad sam igrao za Štutgart i imali smo mogućnost mi mladi da gledamo svaku utakmicu koja se igrala na tom stadionu. Eto, to je prvo moje sjećanje na Svjetsko prvenstvo.”

Pamtiš li nekog igrača sa tog prvenstva?

“Kad su igrali Portugal i Njemačka za treće mjesto jedan metar od mene je bio Kristijano Ronaldo i baš sam samo na njega obraćao pažnju i gledao kako se kreće, šta radi.”

Imaš li uzor u fudbalu?

“Sergio Ramos je za mene uvijek bio neki idol. Gledam kako on neke stvari odradi pa pokušavam i ja. Iz naše reprezentacije idol za mene je Spahić, ipak je on Bosanac i uvijek sam htio da postignem nešto kao on.”

Koliko vremena ti treba da napraviš tu frizuru?

“Da budem iskren treba mi 20 minuta do pola sata zavisi za šta. Ako je intervju onda malo duže, ako je za utakmicu malo kraće, a za trening kako bilo, to je najbrže.”

Sa kakvim emocijama si došao na pripreme?

“Sad sam se malo povrijedio i prepao sam se da neću moći igrati i biti uz ekipu i to mi je bio u prvom momentu šok. Ali pričao sam sa ovdje sa doktorima i ja sam optimista da će sve biti dobro i da ću moći igrati.”

Prognoze za Svjetsko prvensto, favoriti…

“Mi moramo biti optimisti. Neće nam niko ništa pokloniti, ali možemo nešto veliko učiniti. Nigerija je jaka ekipa Argentina isto, ali za Iran moramo biti disciplinovani. Mi možemo iznenaditi mnoge koji to i ne očekuju od nas. Ono što je sigurno mi ćemo dati sve od sebe. Favoriti su i Njemačka i Španija, ali u fudbalu se sve može desiti i tako će biti i na Svjetskom prvenstvu, kazao je Bičakčić u razgovoru za “nfsbih.ba”.

(Reprezentacija.ba)