Naši reprezentativci danas su imali dobar i aktivan trening, pripremljen po najmodernijim standardima i teorijama fudbalskog rada.

Safet Sušić se drži modernih metoda treninga, on i njegovi saradnici poput najboljih svjetskih trenera svoje igrače pripremaju za ono što će ih očekivati na terenu, te se ne gubi energija i vrijeme na razvoj i uvježbavanje stvari koje mogu samo štetiti zdravlju i formi igrača, samim tim i rezultatima naše repreznetacije.

Radi se puno sa loptom, forsira se podizanje elemenata fizičke spreme koji će igračima koristiti na terenu. Nema nepotrebnih dodatnih kondicijskih vježbi i rada u teretani, koji su često uzrok povreda mnogobrojnih igrača u našem prvenstvu. Mišićna snaga se u fudbalu ne mjeri dimenzijom mišićnog tkiva, nego sposobnošću da mišić što prije reaguje u datoj situaciji na terenu.

Trčanje i kombinatorika su na prvom mjestu. Sušić zna da je za njegov tim najkorisnije da na smanjenom terenu što više igraju fudbal. Zato su danas Zmajevi igrali 7 protiv 7 na terenu dužine 40 metara. Crvene je pojačao Elvir Rahimić, plave Elvir Baljić.

– Brže moraš tražiti rješenje. Brže, brže, brže! Ne valja to ništa. – ružio je Safet Sušić svoje igrače, koji su smjeli imati dva kontakta sa loptom, traživši od njih što veću agilnost i pokretljivost, te što kvalitetnije iznošenje i predaju lopte.

Jedan igrač kada prima loptu, barem mu dvojica moraju nuditi rješenje za dodavanje. Za to će se morati puno trčati i donositi odluke u milisekundama. Sušić zna da to njegovi igrači mogu.

Jedno je sigurno, Zmajevi će u Brazilu prezentovati jedan moderan, atraktivan, ofanzivan i nadasve atraktivan fudbal.

(Repreznetacija.ba)