Golman bh. reprezentacije Asmir Begović na okupljanje reprezentacije uoči priprema za SP je došao sa  povredom zbog koje nije odradio jutrošnji trening Zmajeva. Iza sebe ima odličnu sezonu u timu Stoke Citya i svakako da mu je ovo najuspješnija sezona u karijeri.

Jučer je na Ilidži dao intervju za ugledni engleski list Guardian u kojem je istakao kako je ponosan što brani za svoju domovinu BiH. Govorio o je i o šansama Zmajeva u Brazilu.

“Ova sezona je pomalo čudna. Ranijih sezona se sve završavalo otprilike prije sedmicu ili dvije, no sada nas čeka velika stvar tokom ljeta”, rekao je Begović i dodao: “Sigurno da se svi osjećamo pomalo umorno i iscrpljeno jer je iza nas duga sezona. Ipak, vrijedno je umora i ima vremena da napunimo baterije. Vidio sam ranije neke igrače kako se spremaju za SP, a sada to činim i ja. Nemam se na što požaliti.”

Trebinjac, Asmir Begović je prije dresa reprezentacije BiH, branio za nacionalnu selekciju Kanade. Kako kaže izbor je bio prilično težak, ali je ponosan na svoju odluku.

“Proveo sam dio djetinjstva u Kanadi. Navikao sam se na tamnošnji život i stekao dosta prijatelja. Dobio sam njihovo državljanstvo i branio za mlađe selekcije, ali je Bosna i Hercegovina uvijek bila u podsvjesti.”

“Dolazak u BiH je presudio u izboru. Prethodno sam se konsultovao sa porodicom i oni su bili za to da izaberem bh. selekciju, tako da se može reći da su na neki način uticali na moju odluku. Roditelji su mi trenutno u Njemačkoj, ali dosta familije živi u BiH.”

Iako tečno govori engleski jezik, Begović se osjeća pravim Bosancem i Hercegovcem.

“Osjećam kako ih predstavljam i sretan sam što mogu podijeliti ovo sjajno iskustvo sa njima. To je bila velika motivacija, jer prethodno nisam imao čvrste uspomene koje su me vezale za domovinu. Bio sam premlad kada smo napustili zemlju. Po povratku povezanost je bila jaka. Uključio sam i familiju u to i u konačnici donio tu veoma bitnu nogometnu odluku”, govori Begović za Guardian.

“Ponosan sam što ću predstavljati BiH u Brazilu. Zemlja je prošla kroz težak period i ovo je prvo takmičenje za mene i moju BiH. Sretni smo ostvarenim uspjehom i radujemo se nastupu u Brazilu.”

BiH se nalazi u grupi sa Argentinom, Nigerijom i Iranom. Selektor Sušić vjeruje u prolaz u narednu fazu, a i Begović je također sličnog mišljenja.

“Nalazimo se u teškoj grupi, ali objektivno na velikim takmičenjima nema laganih grupa. Pred nama su tri različite ekipe sa različitim stilovima igre, tako da ćemo morati biti spremni na sve, ali to je Svjetsko prvenstvo i teške utakmice su neizbježne,” smatra Begović i dodaje: “Mi smo mala zemlja i uživat ćemo u Mundijalu. Želimo biti što bolji i vratiti se kući sa pozitivnim vijestima. Nismo “velikani” pa da nam se sama završinica tunira nameće kao obaveza. Tako da ćemo po tom pitanju biti rasterećeni i učiniti što najbolje što možemo.”

Div iz Trebinja je vjeruje u svoje suigrače i optimističan je po pitanju nastupa na Mundijalu.

“Želimo dobre nastupe i prolazak grupne faze. Plasman u nokaut fazu bio bi kao scenarij iz snova, ali nakon toga je sve moguće. Imamo kvalitetnu ekipu sa igračima koji nastupaju u Europi. Neki od njih igraju za velike klubove i njihovo iskustvo nas čini jačim. Dakle ne vidim zašto ne bi mogli iznenaditi u Brazilu. Ako pogledate naše kvalifikacione mečeve možete vidjeti napredak. Niko ne očekuje veliki rezultat, ali dok god vjerujemo u sebe imamo šanse.”

(Reprezentacija.ba)