Proslavljeni bh. reprezentativac govorio o šansama naše selekcije

Danas se navršava osam godina otkako je Zvjezdan Misimović odigrao jednu od najboljih utakmica u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Tada je naš veznjak u uvjerljivom trijumfu protiv Estonije (7:0) triput matirao protivničkog golmana, piše Faktor.ba

Upravo je ovaj trijumf, uz pobjedu protiv Lihtenštajna (8:1), najuvjerljiviji u historiji našeg reprezentativnog fudbala. Misimović nije uživo pratio start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i rutinsku pobjedu koju su njegovi doskorašnji saigrači ostvarili u utorak protiv Estonije (5:0).

Bolje nije moglo

– Žao mi je što nisam gledao, ali je bila zaista rano po ovdašnjem vremenu. Vidio sam rezultat i 5:0 je optimalan start. Bolje nije moglo – kazao je Misimović za Faktor, usporedivši meč od utorka sa onim od prije osam godina, kada je upravo on bio glavna figura.

– To su dvije sasvim drugačije utakmice i o tome je teško pričati. Jednostavno, ne može se opisati. Opet, kažem, moramo biti zadovoljni zbog uvjerljive pobjede i uspješnog starta u borbi za odlazak na Mundijal.

Misimović već tri godine igra u Kini. Prošle godine odlučio je, ispostavilo se nakratko, okončati igračku karijeru, ali se samo nakon nekoliko mjeseci vratio u najmnogoljudniju zemlju. U periodu dok su mu kopačke ”visile o klinu” uključio se u rad stručnog štaba Zmajeva i bio je koordinator u našoj reprezentaciji.

– Redovno se čujem sa bivšim saigračima, ali se mnogo toga promijenilo otkad nisam tu. Ima mnogo novih imena koja su pod trenerskom palicom selektora Mehmeda Baždarevića na dobrom putu. Bitno je da nakon odlične utakmice protiv Estonaca ostanu na zemlji i da razmišljaju od utakmice do utakmice – poručio je Misimović.

A naredna utakmica vjerovatno će biti i najteža u tekućim kvalifikacijama. Gostovanje kod Belgije u Briselu predstavlja tešku prepreku i za najbolje svjetske reprezentacije. Miske je kad je riječ o Crvenim đavolima krajnje iskren.

– Belgija je apsolutni favorit naše grupe i ne trebamo se zanositi da je drugačije. Oni će 99 posto biti prvi u grupi, a mi moramo pokušati ostvariti naš cilj i plasirati se u baraž. A za drugu poziciju borit ćemo se sa Grčkom. Upravo bi dueli sa Grcima mogli odlučiti o tome ko će na kraju drugi proći kroz cilj. Oni su odigrali loše kvalifikacije za EURO, ali se vraćaju i moramo biti izuzetno oprezni – upozorava jedan od najboljih bh. playmakera svih vremena, ponudivši kratku analizu nekadašnjeg prvaka Evrope:

– Igrali smo sa njima mnogo puta i nemamo baš pozitivna iskustva. Izuzev u posljednjim kvalifikacijama, nikada ih nismo dobili. Definitivno, nezgodan su nam rival. Igraju svoj stil, nisu nimalo atraktivni. Imamo kvalitetniji igrački kadar, ali moramo biti vrlo oprezni i ne smijemo se nimalo opustiti. Uz maksimalno ozbiljan pristup, vjerujem da će doći do izražaja naši individualni kvaliteti.

Povratak u reprezentaciju

Misimović je na kraju poručio da se nada da će se jednog dana vratiti i u reprezentaciju, ali ne kao igrač, nego kao koordinator, odnosno na funkciju koju je ”zaledio”.

– Sezona mi zavrašava 22. oktobra, ali imam ugovor na još godinu. Vidjet ćemo šta će biti naredne sezone. Što se tiče reprezentacije, uvijek sam tu. Imam odlične odnose sa ljudima iz N/FSBiH, sa selektorom Baždarevićem, i nema razloga da se jednog dana ne vratim – zaključio je Misimović.

Pauzira zbog povrede

Beijing Renhe ove sezone igra drugi razred kineskog fudbala. Do kraja takmičenja ostalo je još pet kola, a Misimovićeva ekipa zauzima četvrtu poziciju sa pet bodova manje u odnosu na vodeći dvojac Qingdao Huanghai i Guizhou Zhicheng.

No, naš internacionalac ne gubi nadu i vjeruje da mogu dohvatiti jednu od prve dvije pozicije koje garantiraju povratak u elitu.

– Još mnogo bodova je u igri, a do kraja nam slijede utakmice protiv direktnih rivala i vodećih timova. Vjerujem u momke, ali im neću moći pomoći naredne dvije utakmice jer mi je pukao mišić i morat ću pauzirati dva meča – kazao je Misimović.

(Reprezentacija.ba)