Belgija gostuje Kipru, Grčka unaprijed otpisanom Gibraltaru

Osim susreta BiH i Estonije, večeras se u kvalifikacionoj grupi H igraju i preostali mečevi prvog kola.

Prvi favorit skupine Belgija gostovat će Kipru, protiv kojeg je u dosadašnjih osam mečeva ostvarila sedam pobjeda.

Njihova dva posljednja međusobna susreta datiraju iz prošle godine i kvalifikacija za EP u Francuskoj, kada je tadašnji tim Marca Wilmotsa upisao obje pobjede.

Meč u Bruxellesu Belgijanci su dobili s visokih 5:0, dok je u Nicosiji bilo minimalnih 1:0.

Treba reći da će i jedni i drugi ovaj kvalifikacioni ciklus započeti s novim selektorima. Wilmotsov nasljednik na klupi Belgije je Roberto Martinez, dok je Pambosa Christodouloua na suprotnoj strani zamijenio Christakis Christoforou.

Stvari po Christoforoua nisu dobro krenule, jer je izgubio oba pripremna meča protiv Ukrajine (0:1) i Srbije (1:2), a uz to je pred ovaj susret ostao bez povrijeđenog Demetrisa Christofija, drugog strijelca ekipe.

Grcka

Drugi, onaj manje zanimljivi susret, odigrat će se na Gibraltaru, gdje će domaća selekcija na startu svojih premijernih kvalifikacija za SP ugostiti Grčku.

Grci s novim trenerom Michaelom Skibbeom djeluju mnogo ozbiljnije i spremnije nego u prošlom ciklusu, što je pokazala i nedavna pobjeda u prijateljskom meču nad Holandijom (2:1).

Iza bivših evropskih prvaka su katastrofalne kvalifikacije za EP u Francuskoj, koje su okončali s mizernih šest bodova.

Završili su na posljednjoj poziciji po mnogima najlakše grupe F iza selekcija Sjeverne Irske, Rumunije, Mađarske, Finske i Farskih Ostrva.

Stoga će u ovim kvalifikacijama imati poseban motiv, a uvodni trijumf nad Gibraltarom će im sigurno dati vjetar u leđa.

(Reprezentacija.ba)