Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se danas u Sarajevu kako bi započela svoje prve historijske pripreme za jedno veliko takmičenje. U narednih mjesec  Safet Sušić i njegovi izabranici pripremat će se za nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Naši reprezentativci, prema najavama njih 15, do večeras će se okupiti u hotelu “Hercegovina” u sarajevskoj Općini Ilidža, inače stalnoj bazi Zmajeva već treće kvalifikacije zaredom.

Zbog obilnih padavina Općina Ilidža nalazi se u pravom vanrednom stanju. Noć prije okupljanja reprezentacije većina stanovnika Ilidže provest će nespavajući, pokušavajući zaustaviti nadošlu vodu da prodre u njihove domove. Dobar dio stanovnika rubnih dijelova Općine je evakuisan, a kako se padavine najavljuju i za sutra, čovjekova uspješna borba protiv prirode sve je manje izvjesna.

Pitanje je koliko će spremni biti i tereni na kojima su Zmajevi prema planu trebali trenirati dva puta dnevno. U Hrasnici u kojoj se teren već mjesec dana ne koristi i isključivo čuva za pripreme Zmajeva, postavljeni su posebni sistemi drenaže, no upitno je da li postoji bilo kakva šansa za održavanjem kvalitetnog terena uz ovakav obim padavina. Ništa bolja situacija nije i na Grbavici i Koševu, gdje su domaći klubovi danas uspješno trenirali.

Za sada u našoj reprezentaciji ne razmišljaju o premještanju na neku drugu lokaciju, a kako i bi, kada je u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i većini Europe slična situacija.

(Reprezentacija.ba)