Milićević o svom odrastanju, karijeri i reprezentaciji BiH

Novi reprezentativac Bosne i Hercegovine i ofanzivac belgijskog Genta Danijel Milićević u razgovoru za portal Klix.ba govorio je o svojim očekivanjima u dresu reprezentacije, o transferu u Gent koji je prekretnica njegove karijere i otkriva zašto je želio igrati protiv Manchester Uniteda u grupnoj fazi Evropske lige.

Danijel Milićević (30) rođen je u Bellinzoni (Švicarska) i cijeli život proveo je u inostranstvu gdje je nastupao za Team Ticino, Lugano i Yverdon-Sport u Švicarskoj te Eupen, Charleroi i Gent u Belgiji. Uprkos tome, Danijel bez problema govori jezik naroda Bosne i Hercegovine.

“Odrastao sam u Švicarskoj u italijanskom dijelu, u Belinzoni, ali sam se uvijek trudio dok sam bio dijete da sa roditeljima pričam naš jezik. Kada sam otišao od kuće dodatno sam nadogradio naš jezik, jer sam upoznao nekoliko prijatelja sa naših prostora Brčkog, Bijeljine, Tuzle…”, kazao je Danijel.

Na spisku selektora Bosne i Hercegovine Mehmeda Baždarevića za meč protiv Estonije, koji će se 6. septembra odigrati u okviru 1. kola kvalifkacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, nalazi se 26 igrača. Prvi poziv za reprezentaciju BiH dobio je Milićević koji je krajem juna zvanično dobio dozvolu od FIFA-e da može nastupiti za Bosnu i Hercegovinu. Novi reprezentativac ne očekuje odmah i debitantski nastup.

danije milicevic mesa

“Selektor Baždarević je najviše utjecao na moj dolazak”

“Ne očekujem da odmah debitujem. Moje je da budem spreman. Ja sam na raspolaganju selektoru. Mnogo sam sretan zbog poziva i znamo da je svima cilj plasirati se na Mundijal. Na tome ćemo raditi. Ne poznajem jako dobro Estoniju, ali je bitno da krenemo sa pobjedom”, kazao je Milićević.

Od svih bh. reprezentativaca, Milićević poznaje Ervina Zukanovića s kojim je igrao skupa u Eupenu i Gentu, a poznaje i Senada Lulića s kojim se više puta susretao u švicarskom prvenstvu. Ofanzivac Genta otkriva i ko je najviše utjecao na njegov dolazak u reprezentaciju BiH.

“Najviše je utjecao selektor Baždarević, jer smo nekoliko puta pričali preko telefona prošle sezone i on je došao upoznati me uživo kada smo igrali Ligu prvaka protiv Lyona”, prisjeća se naš sagovornik.

Prekretnica njegove karijere je prelazak u Gent na ljeto 2014. godine, jer je već u debitantskoj sezoni osvojio titulu prvaka Belgije pri čemu je nastupio u čak 37 utakmica za Gent u svim takmičenjima i zabilježio učinak od deset golova i devet asistencija. Uslijedila je sjajna evropska sezona u kojoj je Gent zauzeo drugo mjesto u grupi H Lige prvaka kada je iza sebe ostavio Lyon i Valenciju, dok je prvo mjesto osvojio Zenit.

danijel milicevic

“Ne mogu biti sretniji što se tiče sportskog plana”

Prolazak grupne faze za Gent bio je najveći uspjeh nekog belgijskog kluba u posljednjih 15 godina Lige prvaka, jer posljednji belgijski klub koji je prošao grupnu fazu elitnog takmičenja bio je Anderlecht u sezoni 2000/01. Milićević je u šest utakmica grupne faze upisao tri gola i asistenciju. Gent je kasnije u osmini finala sa ukupnih 4:2 poražen od Wolfsburga, a Milićević je sezonu završio sa čak 48 nastupa, osam golova i 10 asistencija. Navedena statistika i uspjesi pokazuju zašto je Gent najbolji potez njegove karijere.

“Slažem se da je Gent promijenio moju sportsku karijeru. Osvojili smo prvenstvo i fantastično igrali Ligu prvaka. Ja mislim da se jednom belgijskom klubu 15 godina nije desilo da prođe grupu u Ligi prvaka. Ove godine počeli smo dobro, jer smo se plasirali u grupnu fazu Evropske lige. Pored toga, dobio sam poziv za Bosnu i Hercegovinu. Zbog svega toga ne mogu biti sretniji što se tiče sportskog plana”, objašnjava Milićević.

Iako je s Gentom potpisao ugovor do ljeta 2019. godine, Milićević je spreman napustiti klub ukoliko dođe poziv iz neke vrhunske lige.

“U fudbalu se nikad ne zna. Mnogo sam zadovoljan sa uslovima u Gentu, potpisao sam ugovor do ljeta 2019. godine. Ali, ako dođe ponuda iz neke top lige, kako svi znamo, teško je propustiti takvo nešto”, iskren je Milićević.

Njegov Gent i u ovoj sezoni napada titulu nakon što je prošle sezone u finišu izgubio bitku osvajanjem drugog mjesta u regularnom dijelu sezone, a kasnije trećeg mjesta u razigravanju čime je izborio plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu. Titulu je osvojio Club Brugge, dok je drugi bio Anderlecht.

U ovoj sezoni u četiri utakmice kvalifkacija za Evropsku ligu, Gent je upisao tri pobjede i remi, dok je u ligi upisao dva remija i dvije pobjede. Slijedi derbi u gostima protiv Anderlechta u 5. kolu prvenstva. Meč se igra u nedjelju u 18:00 sati.

danijel milicevic

“Napadamo titulu, željeli smo Manchester United u grupi Evropske lige”

“Cilj u ovoj sezoni je borba za titulu. Prošle godine smo imali mnogo utakmica zbog Lige prvaka i ekipa možda nije navikla na takav ritam. U završnom dijelu prvenstva malo smo oslabili zato što nismo imali dužu klupu te smo imali povrede i suspenzije. Ove godine uložili smo mnogo u transferima i počeli smo dobro. Do sada smo već odigrali osam utakmica. Imamo dobar start, izborili smo grupnu fazu Evropske lige i ako dobijemo Anderlecht to će biti 11 bodova od mogućih 15 što bi bio jako dobar start”, smatra Milićević.

U grupnoj fazi Evropske lige Gent će igrati protiv Šahtar Donjecka, Brage i Konyaspora. Belgijski tim nije sretan zbog ovakvog žrijeba, a razlog je poprilično interesantan. Naime, željeli su jačeg i atraktivnijeg protivnika, jer ni prošle sezone u Ligi prvaka nisu igrali protiv nekog fudbalskog giganta.

“Vidjeli smo grupu i bili smo razočarani, jer svi smo očekivali nekog boljeg protivnika. Kao i prošle godine, grupa nema fascinantnih imena, ali su mnogo dobre ekipe. Svi znamo za Šahtar, kao i Bragu. Iskreno, Konyaspor ne poznajem, ali znamo da je turski fudbal u evoluciji. Neće biti lako proći, ali cilj je plasman u nokaut fazu”, poručuje Milićević te objašnjava zašto su željeli jednog snažnijeg protivnika: “Željeli smo atraktivnog protivnika. Ili Inter ili Manchester United, Ajax… Da, jeste teže proći, ali možda se samo jednom u životu može desiti da zaigraš na Old Traffordu. Možda se nađemo u šesnaestini finala.”

danijel milicevic gent

Milićević je pratio reprezentaciju Bosne i Hercegovine i smatra da imamo nekoliko odličnih igrača u timu.

“Pratio sam BiH i ima mnogo velikih individualnih kvaliteta. Tu je nekoliko velikih igrača na svjetskom nivou. Šteta što se BiH nije plasirala na Euro, jer mislim da je imala mogućnost za to. Sada moramo gledati na Mundijal”, govori Milićević.

On se najbolje snalazi na pozicijama iza napadača. Ostaje da se vidi kakvu će mu ulogu u našem timu dodijeliti selektor Baždarević.

“Najviše igram poludesno ili iza napadača. To je pozicija koju sam oduvijek igrao. Igrao sam sve ofanzivne pozicije osim napadača. Pričat ću sa selektorom gdje me on najviše vidi”, kazao je Milićević, javlja Klix.ba.

(Reprezentacija.ba)