Selektor Safet Sušić sutra će u hotelu “Hercegovina” na Ilidži okupiti svoje izabranike, te tako započeti pripreme za Svjetsko prvenstvo u Brazilu koje se igra od 12. juna do 13. jula.

Papetu su kašnjenje najavili pojedini igrači, od kojih će na okupljanje posljednji stići Senad Lulić 21. maja. Njegov Lazio ima ovog vikenda još jednu utakmicu u Seriji A, nakon čega je Lulić dobio slobodna još tri dana kako bi prema nezvaničnim informacijama finalizirao svoj prelazak u Juventus.

Kasniće i prvi strijelac Zmajeva Edin Džeko koji je sa Manchester Cityem, nakon osvajanja titule otputovao u Dubai, gdje će odigrati tadicionalnu egzibicionu utakmicu protiv lokalnog prvoligaša.

Očekuje se kako će na pripreme reprezentacije sutra doći 15 Zmajeva, a treba napomenuti kako su neki od njih već stigli u Sarajevo, poput Vedada Ibiševića i Miralema Pjanića.

Naši reprezentativci treniraće svaki dan po dva puta, te nakon tri dana treninga imati jedan dan slobodan. Takav plan treninga uklapa se u najsavremenije trenerske metode raspoređivanja napora za igrače, tako da vjerujemo kako će Zmajevi Svjetsko prvenstvo u Brazilu dočekati potpuno fizički i psihički spremni, ali i rasterećeni u isto vrijeme. Svakako brine obilna kiša koja pada u glavnom gradu naše države, zbog koje je Općina Ilidža na granici proglašenja vanrednog stanja zbog poplava, te zbog koje uslovi za treniranje naše reprezentacije možda neće biti na najvišem nivou.

Zmajevi će tokom 12-dnevnih priprema u Sarajevu učestvovati u nekoliko humanitarnih manifestacija, a planiran je i odlazak na revanš utakmicu finala Kupa BiH između FK Sarajevo i NK Čelik u subotu na stadionu Koševo.

Sušićevi izabranici 22. maja igraju prijateljsku utakmicu protiv pojačane mlade selekcije u Gradačcu. 

Bosnu i Hercegovinu uz svečani ispraćaj napuštaju pet dana kasnije, kada lete za SAD, gdje će igrati prijateljske utakmice 31. maja u St. Louisu protiv Obale Slonovače i 3. juna u Chicagu protiv Meksika, nakon čega slijedi odlazak u Brazil.

(Reprezentacija.ba)