Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine trenira dva puta dnevno za okršaj sa Latvijom u trećom kolu, koji bi po mnogima mogao biti i ključni meč ovih kvalifikacija za osvajanje prvog mjesta u grupi 5 i prolaz u baraž SP-a 2015. u Kataru.

Dvojica naših iskusnih rukometnih internacionalaca Kosta Savić i Faruk Halilbegović, koji igraju u Francuskoj, odnosno Njemačkoj, uvjereni su da ćemo iz predstojećeg dvoboja sa Latvijom, 2. januara u Vitezu u 17 sati, izaći kao pobjednici pod uslovom da svi daju svoj maksimum. 

"Ova utakmica sa Latvijom bi zaista mogla biti presudna. Latvija je prva na tabeli zahvaljujući boljoj gol-razlici u odnosu na nas. Smatram da će naš međusobni obračun odlučivati o pobjedniku grupe", kazao je Savić.

"Novogodišnji praznici neće nas poremetiti u pripremama za meč sa Latvijom. Profesionalci smo i tako se uvijek ponašamo, a što se tiče slavlja, novih godina će još biti. Prema tome najvažnije je da iskoristimo prednost igranja na domaćem terenu i pobijedimo u prvoj utakmici sa Latvijcima. Ovog puta igraćemo sa iskusnijim igračima budući da je tu i Mirsad Terzić, a možemo računati i na Duška Čelicu. To je dobar adut. Dakle, imamo u timu spoj svježine i iskustva", izjavio je Savić i dodao da posebnu pažnju u duelu sa Latvijom treba posvetiti gostujućim bekovima odakle će najvjerovatnije dolaziti najveća opasnost.

"Nama je cilj ostvariti ne samo pobjedu nad Latvijom, nego pobjeđivati do kraja. Znači, nema opuštanja sve do isteka posljednjeg meča ovih kvalifikacija u kojem ćemo igrati na gostovanju kod Portugala. Što više pobjeda, utoliko, naravno, bolje. Samo tako možemo postati psihološki još jači", zaključio je Savić.

I drugi bh. reprezentativac Faruk Halilbegović dijeli mišljenje Savića. Za Halilbegovića, ime i kvalitet narednog rivala ne znače puno, jer kada god se igra za reprezentaciju mora se ostaviti posljednji atom snage na parketu, što je jedina mogućnost za ostvarenje željenog cilja.

"Ubijeđen sam u to da se trebamo previše osvrtati na to ko je naš protivnik. Ključno je samo to da igramo svoju igru. Danas je rukomet postao prebrz. Svako može dobiti svakoga. Imamo mladu i perspektivnu ekipu pojačanu sa nekolicinom iskusnih, kao što su Prce, Terzić i Toromanović, koji će nam pomoći da realizujemo ciljeve. Bez obzira na to, svi ćemo na terenu morati sto posto izgarati za pobjedu", istakao je Halilbegović i nastavio: "Imperativ je svesti broj tehničkih grešaka na minimum. Osim toga, moraćemo igrati brzo i snažno u odbrani i pokušati dati dosta lakih golova iz kontranapada. Pozvao bih navijače da nam pomognu, a mi ćemo dati sve od sebe za trijumf", rekao je Halilbegović.

(Reprezentacija.ba/ Oslobođenje)